NA CESTAH POOSTREN NADZOR: Prva tovrstna akcija bo potekala do nedelje

Slovenija

Začenja se nova preventivna akcija Agencije za varnost prometa (AVP) Osredotoči se na cesto. Do nedelje bodo policisti pri kontroli prometa posebej pozorni na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov. Izvedli bodo tudi posamezne poostrene nadzore, v katerih bodo odkrivali tovrstne prekrške.

Nova preventivna akcija agencije sicer nadomešča dosedanjo akcijo Varno brez telefona. Prva tovrstna akcija se je začela danes in bo potekala do nedelje, druga pa med 30. septembrom in 6. oktobrom.

Na sposobnost osredotočenosti med vožnjo namreč poleg aktivne uporabe mobilnega telefona vpliva vrsta dejavnikov, kot so prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Med moteče dejavnike štejemo tudi nastavljanje različnih sistemov v vozilu, kot so radio, klimatska naprava in multimedija, pa tudi prehranjevanje, kajenje in ličenje. Pomemben dejavnik je predhodno uživanje alkohola, drog, drugih psihoaktivnih snovi, še posebej v kombinaciji z zdravili.

Ob začetku nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto bo danes v prostorih AVP izjava za medije direktorice agencije Simone Felser in vodje sektorja prometne policije Ivana Kapuna.

Agencija bo predstavila izsledke ankete, s katero je pridobila uvide o osebnih prepričanjih in navadah, ki so pomembni za razumevanje stališč voznikov o varnosti v prometu z vidika vrste različnih motenj, ki vplivajo na zbranost med vožnjo. Agencija bo policiji ob tej priložnosti v uporabo predala silhuete policistke z radarjem za osem policijskih uprav, so v sporočilu za javnost zapisali na policiji.

Policija pa bo predstavila svoje aktivnosti, ko bo med akcijo nadzirala uporabo mobilnih telefonov, pozorni pa bodo tudi na druge kršitve, kot je denimo prehitra vožnja, ter na druga ravnanja, ki motijo osredotočenost voznika na cesto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija