FERATA NAVDUŠUJE: Na Kaninu zadovoljni s poletno sezono

Posočje

Na Kanin so julija s krožno kabinsko žičnico prepeljali 8700 obiskovalcev, skupno pa v poletni sezoni doslej že več kot 11.000. Letošnji poletni dnevni rekord so dosegli 27. julija s 680 prepeljanimi gosti. V družbi Sončni Kanin so z obiskom zelo zadovoljni, pričakovanja presega tudi nedavno odprta ferata.

"Zelo smo zadovoljni z obiskom. Pozna se, da smo kar nekaj vlagali v dodatno ponudbo," je za STA dejal v. d. direktorja družbe Sončni Kanin Marijan Skornišek. Med novo ponudbo spada nedavno odprta zavarovana pot oz. ferata preko strme stene na Prestreljeniku, in sicer od Sedla do Prestreljeniškega okna v skupni dolžini 750 metrov.

Na bovški občini navajajo, da je to prva družinska ferata v Sloveniji. Začne se tik nad Sedlom na nadmorski višini 2283 metrov in se dvigne do 2391 metrov nad morjem. Ponuja razgled na Bovško dolino, sicer pa ob lepem vremenu vse od Triglava do Jadranskega morja.

Pot je označena s stopnjo težavnosti A, kljub temu so za samostojen obisk potrebne predhodne izkušnje, navajajo na Občini Bovec. Za prečenje ferate je nujna uporaba varovalne opreme, to je čelade, alpinističnega pasu, samovarovalnega kompleta in rokavic. Opremo lahko posameznik dobi tudi v najem, in sicer v restavraciji Prestreljenik. Za obisk ferate je možno najeti tudi vodnika. "Ferata presega vsa naša pričakovanja, saj je izredno dobro obiskana," dodaja Skornišek.

Na Kaninu, kjer so v teh dneh veliko bolj znosne temperature kot v nižjih območjih Slovenije, kabinska žičnica v poletnem času obratuje vsak dan med 8. in 17. uro, če je le vreme lepo. V družbi Sončni Kanin načrtujejo takšen vozni red vse do 15. septembra, a je takrat glede na obisk in vremenske razmere možno tudi podaljšanje dnevnega obratovanja.

Obratovali bodo najkasneje do konca prvega tedna v oktobru, ko upravljavce čaka zamenjava pogonov na kabinski žičnici, s čimer bodo dosegli večjo hitrost, s tem pa se bo povečala tudi zmogljivost žičnice.

V teh dneh iz Bovca na nadmorsko višino 2202 metra z žičnico prepeljejo okoli 500 potnikov dnevno, za vikende nekoliko več, skupno pa so jih doslej v poletni sezoni že več kot 11.000, je povedal Skornišek. V prejšnjih letih so na Kanin v poletnem času prepeljali največ 17.000 obiskovalcev.

Konec julija je na Kaninu začela obratovati štirisedežnica Prevala in v šestih dneh so z njo prepeljali več kot tisoč obiskovalcev Kanina. "Mislim, da ljudje najdejo vsak nekaj zase na Kaninu, od razgledov, pohodništva, adrenalinskih doživetij. Upam, da so vse te množice obiskovalcev, ki prihajajo k nam, zadovoljne z obiskom. Zelo dobro je obiskana tudi restavracija na zgornji postaji," je dejal Skornišek.

Trenutno na Kaninu obnavljajo tovorno žičnico, tako da Skornišek predvideva, da bo v približno desetih dneh pripravljena na začetek gradbene obnove doma Petra Skalarja na Kaninu, ki je bil zadnja leta zaprt. Dom bo kot lastnica obnovila bovška občina, in sicer v sklopu popotresne obnove. Trenutno je dom še zaprt, s začetkom obnove pa ga bodo odprli tudi za obiskovalce, ki bodo v njem lahko dobili osnovno hrano in pijačo, je povedal Skornišek. Hkrati na Kaninu obnavljajo tudi sedežnico Graben, ki bo obratovala v prihajajoči zimski sezoni.

Deli novico:

kokica |  02 .08. 2017 ob  15: 07
upajmo ,da bo ostalo kaj everčkov tudi za vzdrževanje žičnice,da ne bo tako kot v preteklosti......