NA PRVEM MESTU STRAH PRED POPLAVAMI: Zaradi česa še so slovenska podjetja najbolj zaskrbljena?

Slovenija

Podjetja na globalni ravni za največje tveganje poslovanju v letošnjem letu vidijo kibernetske napade, izhaja iz raziskave družbe Allianz. Podatki za Slovenijo, ki je bila letos prvič vključena v raziskavo, kažejo, da so slovenska podjetja najbolj zaskrbljena zaradi naravnih nesreč, kot so nevihte, poplave in potresi.

Kibernetski incidenti so se tretje leto zapored na barometru tveganj družbe Allianz uvrstila med najpomembnejša tveganja za podjetja na svetovni ravni. Na prvo mesto jih je postavilo 36 odstotkov anketiranih podjetij, predvsem iz Avstralije, Francije, Nemčije, Indije, Japonske, Združenega kraljestva in ZDA.

Podjetja najbolj skrbijo vdori v podatke, napadi na kritično infrastrukturo in fizična sredstva, so v sporočilu za javnost pojasnili v družbi Allianz Slovenija.

"Vse večje število incidentov zaradi slabe kibernetske varnosti, zlasti na mobilnih napravah, pomanjkanje milijonov strokovnjakov za kibernetsko varnost in grožnja, s katero se srečujejo manjša podjetja zaradi odvisnosti od zunanjih izvajalcev IT-storitev, bodo po pričakovanjih tudi v letu 2024 gonilni dejavniki kibernetske dejavnosti," je ocenil vodja za kibernetsko varnost pri Allianz Commercial Scott Sayce.

Drugo mesto med tveganji so z 31 odstotki zasedli obratovalni zastoji, npr. zaradi motenj v dobavni verigi. "Ta rezultat odraža medsebojno povezanost v vse bolj nestanovitnem globalnem poslovnem okolju, pa tudi močno odvisnost od dobavnih verig kritičnih izdelkov ali storitev," so zapisali.

Na tretje mesto so podjetja postavila naravne nesreče (26 odstotkov). Marsikje po svetu, med drugim na Hrvaškem, Madžarskem, v Grčiji in Mehiki so te zasedle prvo mesto.

Med te države sodi tudi Slovenija, kjer so avgusta lani pustošile najhujše poplave v zgodovini države. Kot so spomnili v Allianzu, so te poplave povzročile tudi enega največjih dogodkov v dobavni verigi, saj je prišlo do zamud pri proizvodnji in pomanjkanja delov za evropske proizvajalce avtomobilov.

Naravne nesreče je na prvo mesto uvrstilo 59 odstotkov sodelujočih slovenskih podjetij. Nevarnost požarov in eksplozij je s 47 odstotki zasedla drugo mesto na lestvici barometra tveganj. Na tretjem mestu pa se nahajajo podnebne spremembe (35 odstotkov).

Kibernetski incidenti so v Sloveniji zasedli šesto mesto, delijo pa si ga s tatvinami oz. goljufijami, pomanjkanjem delovne sile, odpoklici izdelkov ter političnimi tveganji in nasiljem.

Zaradi oboroženih konfliktov na Bližnjem vzhodu in vojne v Ukrajini ter napetosti med Kitajsko in ZDA so politična tveganja na globalni ravni sicer zasedla osmo mesto na barometru. Pomanjkanje kvalificirane delovne sile pa je z osmega padlo na deseto mesto. Podjetja najtežje najdejo strokovnjake za informacijsko tehnologijo ali podatke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija