NA VETROVNEM DVORIŠČU BESED: Burjač navdihuje literarno ustvarjanje na Vipavskem

Vipavska dolina

Lavričeva knjižnica Ajdovščina je na pobudo pisatelja Bojana Bizjaka iz Ajdovščine ustvarila spletno literarno revijo Burjač. Njen namen je vzpodbujanje literarne ustvarjalnost na Vipavskem, poudarek pa na kratkih zgodbah.

"Zamisel za spletno revijo je nastala takoj po izdaji knjige Hiša besed in je nekakšna kontinuiteta dogajanja v Lavričevi knjižnici tudi skozi literarne delavnice," je za STA povedal Bizjak. Prva številka spletne revije je izšla v dneh po lanskih božičnih praznikih. Objavljene so prve kratke zgodbe, ki so nastale v delavnicah v organizaciji Lavričeve knjižnice Besedovalnica in Pisarije.

Burjač je ena prvih revij, ki izhaja kot spletna revija. Vsekakor pa je prva, ki je nastala z neposredno organizacijsko, kadrovsko in finančno podporo ajdovske knjižnice. Deluje na naslovu www.burjac.si, v njej pa je objavljenih že nekaj preko 20 literarnih besedil.

"Glede na to, da je Burjač komajda shodil, ima morda še pomanjkljivosti, ki pa jih bomo sproti odpravljali. Opazili smo tudi prve obiske, kar nas veseli," je za STA povedal direktor Lavričeve knjižnice Ajdovščina Artur Lipovž. Zabeleženih obiskovalcev je trenutno enajst.

Bizjak je predstavil celovito zastavljeni koncept literarne revije. Pripravil je prve strokovne podlage in izhodišča ter zastavil razmislek o ciljih, pristopu in uredniški politiki revije. Postal je odgovorni urednik revije in operativno skrbi za objavo poslanih prispevkov. Spletna literarna revija je zaživela ob pomoči tudi drugih sodelujočih. Za strokovno literarno in jezikovno plat revije ter za razmislek o načinu in vsebini objavljenih prispevkov je poskrbela bibliotekarka Marija Bajc.

Ime revije je bilo izbrano na podlagi prispelih spletnih odgovorov. "Ime asocira na burjo, lahko pa tudi na z zidom obdano primorsko (vipavsko, kraško) dvorišče, torej na borjač, kamor burja zanese besede," je povedala Marija Bajc.

Bibliotekar in informatik Matjaž Stibilj je razvijal Bizjakovo temeljno zamisel skozi znanje informatika in tudi kot avtor literarnih besedil, pripravil je temeljne podlage za vsebinske poudarke ter predlagal osnovno strukturo spletne strani. Stran je postavil ter tehnološko in funkcionalno izpopolnil Andrej Kobal, ki je tudi avtor spletne strani Lavričeve knjižnice.

Deli novico: