NAPAČNI NAMIGI LASTNIKOM O KRIVCU ZA POŽAR V PIRANU? Pripravljena naj bi bila ovadba zoper občino, kar na policiji zanikajo

Kronika

Po objavi včerajšnjega članka o sanaciji pogorele hiše na Trubarjevi 40 v Piranu, nas je kontaktirala lastnica stanovanja v drugem nadstropju Maja Miglioranza. Zmotila jo je namreč navedba piranske občine, da še niso prejeli odgovora preostalih solastnikov stavbe v zvezi s sanacijo. Kot navaja Miglioranza, sta s soprogom pripravljena na takojšnjo sanacijo, saj je zavarovalnica Adriatic, kjer imata pogorjeno nepremičnino zavarovano, že zaprosila Zavod za varstvo kulturne dediščine, da izda smernice pri sanaciji. Poleg tega, kot pravi Miglioranza, naj bi bilo tudi že znano, kdo je za požar odgovoren.

Kot je povedala Miglioranza, lastnica stanovanja v 2. nadstropju hiše na Trubarjevi 40 v Piranu, ki jo je avgusta letos uničil požar, naj bi dobila informacijo, da je policija že ugotovila, kdo naj bi bil odgovoren za požar. Po njenih navedbah naj bi bila odgovorna Občina Piran. S strani policije pa naj bi že dobila potrjeno, da bodo zoper piransko občino vložili kazensko ovadbo na tožilstvo.

Informacijo smo preverili na koprski policijski upravi, kjer zadevo razlagajo nekoliko drugače. "Konkretna preiskava še ni zaključena. Ko bo, bomo o ugotovitvah obveščali tudi javnost," nam je odgovorila tamkajšnja predstavnica za odnose z javnostmi, Anita Leskovec.

Na piranskem Zavodu za varstvo kulturne dediščine so potrdili, da so 27. novembra 2019 prejeli od zavarovalnice Adriatic Slovenica zaprosilo za smernice pri obranavani škodnega dogodka. "Glede na to, da hiše ne gorijo pogosto, to ni običajni postopek," je povedal Etbin Tavčar, vršilec dolžnosti vodje piranskega zavoda.

Včeraj smo sicer poročali o tem, da zgradba še ni doživela čiščenja in sanacije, mimoidoči pa tarnajo nad smradom. Z občine so nam sporočili, da bodo verjetno oni storili prvi korak, saj se drugi lastniki prostorov v hiši na njihov predlog še niso odzvali.

"Občini Piran sporočava, da sva takoj pripravljena za sanacijo," je danes sporočila Miglioranza. "Lastnikoma 2. nadstropja ni vseeno, da se kazi Piran, pa ne samo Trubarjeva ulica, ampak tudi razgled iz cerkve sv.Jurija in pa tudi nama ni vseeno, da trpijo zaradi smradu okoliški prebivalci in drugi obiskovalci," je še zapisala.

Za pojasnila smo se obrnili na piransko občino. Kot je povedal njihov predstavnik za stike z javnostjo Bruno Kuzmin, formalno o pripravljenosti sosedov za sanacijo na občini niso seznanjeni. Prav tako niso seznanjeni s podatkom o kazenski ovadbi. "Vse kar si želimo je, da se stvar čim prej sanira," je zaključil Kuzmin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija