NAPAD NA PRVO ŽENSKO INŠTITUTA 8. MAREC SREDI LJUBLJANE: "Ubil bom tvojega psa, j*** inštitut"

Slovenija

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na Twitterju zapisali v inštitutu. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad nanjo je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob.

Na Bavarskem dvoru se je danes v Kovačevo z vso silo zaletel moški in jo odrinil, ob tem pa med drugim vpil, da bo ubil njenega psa in psoval Inštitut 8. marec, je na Twitter profilu inštituta in na svojem Facebook profilu zapisala Kovačeva.

Z njo je bila prijateljica, s katero sta napadalcu uspeli ubežati. "Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo," je zapisala. "Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke," meni Kovačeva. Dodala je, da je naveličana, da je žrtev, zato o napadih sicer ne govori, da ne bi skrbelo njenih svojcev. V tem trenutku pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. "Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama," je zapisala.

Janševi kolaži, Nova 24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke. V zadnjih desetih dnevih sem zaradi...

Objavil/a Nika Kovač dne Torek, 25. oktober 2022

Ljudje so do inštituta nasilni in agresivni, kar je po mnenju Kovačeve sistemsko spodbujano, a se do referenduma za javno Radiotelevizijo Slovenije (RTVS) ne bo umikala. "Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti," je zapisala.

S Policijske uprave Ljubljana so potrdili, da so danes obravnavali tudi dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju centra Ljubljane, več podatkov o tem pa zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne morejo podati. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo. "Dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev," so še zapisali.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo ne morejo odgovoriti. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo.

Hej, danes ne bom dajala izjav. Trenutno sem še na pregledih. Potem pa imamo veliko dela in čaka me pot do Primorske....

Objavil/a Nika Kovač dne Torek, 25. oktober 2022

Napad je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. "Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo," je dejal premier.

Golob je dodal, da je bilo v preteklosti s strani nekaterih medijev in konkretnih posameznikov, ki so nosilci visokih političnih funkcij, veliko hujskanja ravno proti njej. "Na dolgi rok bomo to lahko preprečili samo tako, da bomo peljali res konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati žal napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu," je dejal. Napovedal je, da bodo morali v naslednjih šestih mesecih temu posvetiti res visoko prioriteto.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  25 .10. 2022 ob  23: 27
Baba laže že nekaj let.
Nekdo jo zato tudi malo poriva v klanec Šmartne gore
Pesceserra |  25 .10. 2022 ob  18: 24
12
V kovačevo kobilo se je zaletel z vso silo.........upam da je u redu.....
Prognostik |  25 .10. 2022 ob  17: 32
-2
Inštitut 8.3? Filter 57? Formula 1?