NAPADALEC NA PREMIERJA OBTOŽEN POSKUSA UMORA: Deloval je sam

Kronika

Slovaški notranji minister Matuš Šutaj Eštok je po seji slovaškega sveta za nacionalno varnost potrdil, da so proti napadalcu vložili obtožnico zaradi poskusa umora premierja Roberta Fica. Kot je pojasnil, napadalec, ki je deloval sam, ni bil zadovoljen z razvojem političnih razmer v državi. Stanje premierja medtem ostaja resno, a stabilno.


 "Lahko potrdim, da osumljenec ni član nobene radikalizirane politične skupine, ne desne ne leve," je dejal minister po poročanju slovaških medijev.

Znova je potrdil, da je šlo za politično motiviran napad. Moški namreč ni bil zadovoljen s političnimi razmerami v državi, njegovo prepričanje pa se je še okrepilo po predsedniških volitvah aprila letos. "Za vse nadaljnje podrobnosti velja embargo, ki ga je uvedlo generalno tožilstvo," je dodal minister.

Podobno je kasneje sporočila policija, namreč da ne bo obveščala javnosti o podrobnostih preiskave poskusa atentata.

Obrambni minister Robert Kalinak je ob tem pozval medije, naj bodo previdni pri poročanju in naj ne širijo morebitnih neresničnih informacij glede napada na premierja. Kot je dodal, ne nameravajo uvesti izrednih razmer, bodo pa okrepili varovanje politikov in drugih oseb, ki bi lahko bile ogrožene, vključno z novinarji.

Ministri so na novinarski konferenci razkrili tudi nekaj podrobnosti o stanju Fica, ki ostaja resno, a stabilno. Kalinak je poudaril, da premier še ni zunaj nevarnosti. Dobil je štiri strelne rane, je dodal.

Novoizvoljeni slovaški predsednik Peter Pellegrini je danes obiskal Fica in govoril z njim. "Samo nekaj minut so mi pustili govoriti z njim, saj potrebuje v trenutnem stanju mir in počitek brez zunanjih motenj," je povedal.

Znova je ponovil svoj poziv javnosti, naj neha širiti sovraštvo, in poudaril, da je pomembno začeti graditi mostove v zelo razdeljeni Slovaški.

Moški je v sredo v Handlovi večkrat ustrelil slovaškega premierja, ko se je ta rokoval s privrženci po srečanju vlade. Hudo ranjenega Fica so nemudoma odpeljali v bolnišnico, domnevnega strelca pa aretirali.

Slovaški mediji so sicer poročali, da je 71-letni osumljenec pisatelj in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe iz kraja Levice. Zaradi svojih dejavnosti je imel dovoljenje za posedovanje orožja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija