NAVZGOR TUDI RTV PRISPEVEK? "Razpoložljiva sredstva so prenizka za pokritje vseh stroškov"

Slovenija

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je ustanovitelja javnega zavoda pozval k uskladitvi višine RTV-prispevka z rastjo inflacije in naraščajočimi ostalimi stroški za nemoteno in kakovostno izvajanje javne službe. Letošnji proračun bo močno zaznamovala rast cen energentov zaradi svetovne energetske krize, opozarja vodstvo RTVS.

Že vse od leta 2017 realizirani prihodki Radiotelevizije Slovenija (RTVS) ne zadoščajo za pokritje vseh stroškov javnega zavoda, je vodstvo RTVS zapisalo v sporočilu za javnost.

Kot pojasnjuje generalni direktor, tudi finančni načrt za letos priča o tem, da so razpoložljiva sredstva prenizka za pokritje vseh stroškov, ki nastajajo pri izvajanju z zakonom opredeljene dejavnosti. V letošnjem finančnem načrtu je bilo ravnovesje doseženo s prodajo finančnih naložb in poslovno nepotrebnega premoženja, kar pa ne predstavlja srednjeročne, kaj šele dolgoročne rešitve za nemoteno delovanje javnega zavoda.

BONUS VIDEO: Akcija zatiranja tigrastih komarjev v obalnih občinah

Najvišji porast stroškov v zadnjih letih je bil posledica dviga plač zaposlenih iz naslova uresničitve stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati iz leta 2018 ter sprostitve omejitev ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ. Letošnji proračun bo močno zaznamovala še rast cen energentov zaradi svetovne energetske krize, meni vodstvo RTVS.

Zavedajoč se resnosti situacije, je vodstvo RTVS v prvem letu mandata izvedlo vrsto aktivnosti za povečanje prihodkov, obvladovanje stroškov dela ter racionalizacijo na vseh ostalih segmentih poslovanja. Kljub temu ob eksponentni rasti odhodkov in nespremenjeni višini RTV prispevka ukrepi niso zadostni, ugotavljajo.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

RTVS zato na ustanovitelja naslavlja poziv za uskladitev višine RTV-prispevka oziroma pridobitve dodatnih finančnih virov, ki bodo omogočili nemoteno in kakovostno opravljanje javne službe. V nasprotnem primeru bi bili namreč primorani zmanjšati obseg javne službe, kar pa vodstvo upa, da do tega nikoli ne bo prišlo.

RTV-prispevek za fizične osebe trenutno znaša 12,75 evra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija