NE POVSEM POJASNJEN SPOMENIK: V Pokrajinskem muzeju na ogled kopija Krkavškega kamna

Slovenija

V Muzejski galeriji koprskega pokrajinskega muzeja so odprli razstavo Ad sanctos, ki je nastala kot plod sodelovanja med Goriškim muzejem in Pokrajinskim muzejem Koper. Razstava osvetljuje arheološko dediščino območij Goriških Brd in koprskega zaledja, ki sta geografsko oddaljeni, a sta si zelo blizu po svojem agrarnem značaju.

Goriški muzej je za pričujočo razstavo prispeval na sodoben način predstavljene zanimive rezultate novejših arheoloških raziskav v cerkvi sv. Lenarta v Dolnjem Cerovem v Goriških Brdih in bogato zakladno najdbo srebrnikov. Koprski muzej pa predstavlja nekaj arheoloških najdb iz starejših raziskav v Krkavčah in v Fijerogi pri Pomjanu v koprskem zaledju, so zapisali v Pokrajinskem muzeju Koper.

Razstava tako osvetljuje nekatere segmente arheološko slabo poznanega srednjeveškega obdobja dveh geografsko medsebojno oddaljenih območij, ki pa sta si po svojem agrarnem značaju zelo blizu.

V razstavo so vključili tudi kopijo t.i. Krkavškega kamna, zanimivega in še do danes ne povsem pojasnjenega spomenika, ki buri domišljijo raziskovalcev in ljubiteljev istrske preteklosti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija