Nemci preučujejo možnost uvedbe vinjet

Svet

Nemško prometno ministrstvo po poročanju nemških medijev trenutno preučuje več modelov cestninjenja osebnih avtomobilov, med njimi tudi vinjetni sistem. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je ministrstvo potrdilo navedbe časopisa Bild am Sontag, ki je med drugim poročal, da naj bi celoletna vinjeta za nemške in tuje voznike stala 100 evrov.

Uvedbo cestnin terja na Bavarskem vladajoča stranka CSU, manjša "sestra" vladajoče stranke CDU nemške kanclerke Angele Merkel. Kot predlaga, bi morala sicer cestnine plačevati le tuja osebna vozila, ki bi uporabljala nemške avtoceste.

Avtoceste po vsej Nemčiji so sedaj brezplačne tako za Nemce kot za tujce.

Po navedbah prometnega ministrstva bi bili sicer pri vinjetah možni tudi popusti za avtomobile z nizko stopnjo emisij. "Preučujemo več možnosti, to je ena izmed njih. Pomembno je, da ne bomo dodatno obremenili vozil, registriranih v Nemčiji," je še dejala tiskovna predstavnica prometnega ministrstva.

Zahteva CSU po uvedbi cestnin za tujce je ena glavnih spornih točk v nemških koalicijskih pogajanjih. SPD tovrstne predloge zavrača, velik odpor pa obstaja tudi znotraj CDU. Voda na mlin CSU pa je nedavna ocena Evropske komisije, da bi lahko bila tovrstna cestnina, če bi jo le malce "prilagodili", v skladu z evropskimi pravili.