NEVZDRŽNO STANJE S PARKIRANJEM: Občina bo morala odkupiti ali zamenjati zemljišča za nova parkirišča

Slovenija

Zaradi premajhnega števila parkirnih mest pred Predjamskim gradom je na vrhuncu turistične sezone tam večkrat pravi parkirni kaos. Občina Postojna zato načrtuje ureditev novih parkirišč v okolici bližnje vasi Bukovje in obiskovalce z manjšimi avtobusi voziti do Predjame. Občinski svetniki so podprli takšno ureditev in nakup zemljišč.

V razpravi na nedavni seji občinskega sveta je bilo slišati, da je stanje s parkiranjem v Predjami nevzdržno, prebivalci so nejevoljni. Prav tako se zaradi obremenitve s prometom jezijo prebivalci vasi Bukovje. Za ureditev novih parkirišč bo morala postojnska občina odkupiti ali zamenjati zemljišča v okolici vasi Bukovje. Potrebovali bi 6370 kvadratnih metrov površin, kvadratni meter pa bi stal 15 evrov.

Postojnski župan Igor Marentič je na seji občinskega sveta povedal, da naj bi letos občina odkupila oziroma zamenjala parcele in pripravila projektno dokumentacijo, ureditev parkirišča pa bi prišla na vrsto prihodnje leto. Za ureditev parkirišč bi po županovih besedah namenili 45.000 evrov, kolikor v skladu z najemno pogodbo za grad letno nakazuje družba Postojnska jama, sredstva pa so namenjena vlaganju v lokalno komunalno infrastrukturo v Predjami. Ta denar je bil doslej namenjen vaški skupnosti Predjama.

Dovoz do Predjame bo po ureditvi parkirišč predvidoma dovoljen le še za domačine, dostavo in avtobuse, turisti pa bodo morali vozila parkirati in se podati na ogled z minibusom ali peš. Pobrano parkirnino bi postojnska občina namenila za stroške vzdrževanja in avtobusnega prevoza.

Težave s parkiranjem v Predjami poskuša reševati tudi družba Postojnska jama. V času turistične sezone, ko je obiskovalcev največ, vsem obiskovalcem, ki avtomobile parkirajo na parkirišču pred Postojnsko jamo in kupijo vstopnice za ogled Predjamskega gradu, omogočajo brezplačen prevoz do Predjame. Kot je povedal direktor Postojnske jame Marjan Batagelj, so načrtovali ureditev parkirišč v okolici Predjame, tam je bilo tudi urejeno začasno parkirišče na zemljišču, ki je last družbe Postojnska jama, vendar so dobili prepoved inšpektorja, ker gre za kmetijska zemljišča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija