New York Times obsežno reportažo namenil Vipavski dolini

Vipavska dolina

New York Times je obiskal Vipavsko dolino in v obsežni reportaži pisal o njeni spokojnosti. Novinar Robert Draper je odkrival predvsem kulinarične dobrote, navdušen pa je bil tudi nad burjo, ki ji je pripisal skoraj mitični status.  

Celotno reportažo si lahko preberete tu.

Prvi dan je novinar, ki je prepričan, da je med Trstom in Ljubljano odkril pozabljen biser,  obiskal posestvo Burja, kosilo pa si je privoščil v restavraciji Materija na Slapu. Draperja so očarala avtohtona vipavska vina, zelen in pinela, navdušila pa ga je tudi kulinarika na dvorcu Zemono. Draper se je navdušil tudi nad Vipavskim pršutom, ki ga je okušal na turistični kmetiji Cigoj, in zapisal, da se vipavski pršut  z lahkoto kosa z najboljšimi Italijanskimi.

Manj navdušenja je novinar pokazal nad, kot se je izrazil, hiperindustrializirano grozo, Novo Gorico, ki je bila zgrajena po drugi svetovni vojni kot socialistični odgovor na italijansko Gorico. Veliko bolj mu je bila všeč Vipava, ki spominja na redko a uporabljeno filmsko kuliso. Najbolj pa je Draparja očarala majhna vasica Goče, predvsem zaradi svojih ozkih ulic in razgleda na vinograde.

 

Deli novico: