NEZADOVOLJNI DELAVCI DARSA: Uprava je na pogajanjih ponudila premalo

Slovenija

Da bi izrazili nezadovoljstvo s postopkom in vsebino pogajanj za dvig plač v državnem upravljavcu avtocest in hitrih cest, je okoli 200 delavcev Darsa danes v Ljubljani pred upravno stavbo podjetja organiziralo protestni shod. Protest je potekal pod okriljem Sindikata delavcev Darsa, ki ta teden z upravo ni podpisal dogovora o novem dvigu plač.

 

Fotografija je simbolična.

Kot so na današnjem shodu pred upravno stavbo Darsa bučno opozorili predstavniki sindikata, sami za razliko od dveh drugih reprezentativnih sindikatov - Sindikata delavcev avtocest Darsa in Sindikata železniškega transporta Slovenije SE Dars - z izkupičkom pogajanj, ki so potekala v zadnjih mesecih, ne morejo biti zadovoljni.

Prvotni predlog, ki so ga naslovili na upravo, je predvideval 22-odstotno zvišanje plač. Na koncu sta dva sindikata od treh z upravo dosegla dogovor, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni zvišanje od štiri do pet odstotkov. "Kar je na koncu ponudila uprava, je res premalo, predvsem se dvigajo plače tistim, ki že imajo dovolj visoke," je razloge za današnji protest pojasnil predsednik Sindikata delavcev Darsa, ki deluje pod okriljem Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) Pergam, Damir Lišić.

Kot je dejal, med zaposlenimi vlada veliko nezadovoljstvo zaradi prenizkih plač in odnosov uprave do zaposlenih. "V zadnjih 15 letih se je promet močno povečal, premo sorazmerno pa je zraslo število incidentov, nesreč in drugih dogodkov, kar povečuje količino dela, ki ga moramo opraviti, več je tudi izrednih dogodkov zaradi nepredvidljivega vremena /.../ Ljudje so prekomerno obremenjeni in ne dovolj plačani," je poudaril Lišić. "Plača voznika strojnika je okoli 1400 evrov neto, kar vključuje tudi dodatke za nevarnost, nedeljsko nedelo, delo za praznike in nočne, kar je danes krepko premalo za tako nevarno in odgovorno delo," je dejal.

Pojasnila v zvezi z zahtevami glede dviga plač v družbi je podala tudi uprava Darsa. Po več sestankih s sindikati so sprejeli dogovor, da uprava delno ugodi njihovim zahtevam glede zvišanja plač. Tako se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni od štiri do pet odstotkov višje plače. V naslednjih treh mesecih nameravajo dvigniti tudi maso za delovno uspešnost s 13 na 16 odstotkov skupne mase plač, obenem pa naj bi pristopili k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest ter se do konca leta dogovorili o novi lestvici za usklajevanje plač z inflacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija