NEZADOVOLJNI MLADI ZDRAVNIKI: Poleg višjih plač si želijo še tole

Slovenija

Mladi zdravniki so ponovno opozorili tako na porušena plačna razmerja po dvigu plač zaposlenim v zdravstveni negi kot na zahtevne delovne pogoje, zaradi katerih številni razmišljajo o odhodu. Pozivajo k takojšnjemu ukrepanju, med drugim podpirajo predlog o izstopu zdravništva iz enotnega sistema plač v javnem sektorju.

Kot so v vrstah skupine Mladih zdravnikov Slovenije izpostavili na ponedeljkovem spletnem srečanju z novinarji, so se v začetku letošnjega leta začeli pogovori za izstop zdravstva iz enotnega plačnega sistema. Pri tem so po navedbah mladih zdravnikov vztrajali samo zdravniki, ne pa tudi drugi poklicni profili v zdravstvu.

Na ministrstvu so nato oblikovali delovno skupino, ki jo je vodil državni sekretar Robert Cugelj. Med marcem in novembrom je ta po navedbah mladih zdravnikov pripravljala predlog novega zakona o plačah v zdravstvu, ki pa "do sedaj ni prišel niti na vlado", so se pa z ministrstvoma za delo in zdravje za višje plače uspeli dogovoriti sindikati zdravstva in socialnega varstva.

Nezadovoljstvo oz. opozorila mladih zdravnikov so se začela stopnjevati ravno po podpisu omenjenega dogovora, ki so delu zaposlenih v zdravstvu prinesla višje plače, in kot izpostavljajo mladi zdravniki, popolnoma porušila plačna razmerja. Med drugim so izpostavili primer zdravnice, zaposlene v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki ima po zvišanju plač zaposlenim v zdravstveni negi nižjo plačo od večine medicinskih sester na njihovem oddelku.

V vrstah mladih zdravnikov ob tem poudarjajo, da višje plače absolutno privoščijo vsem zdravstvenim delavcem, a so spremembe razmerja porušile do te mere, da mnogi ugotavljajo, da bi za isto plačilo očitno lahko opravljali manj odgovorno delo. "Dolgoročno to ni dobro, predvsem pa boli, da nismo cenjeni," je bilo slišati.

Po prvih glasnejših opozorilih o plačnih nesorazmerjih sta se s predstavniki mladih zdravnikov in zdravniškega sindikata Fides konec novembra sicer že srečala premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar. Slednji je mlade zdravnike pred kratkim povabil tudi na pogovor, a so, kot so povedali v ponedeljek, povabilo zavrnili. Pogovore oz. pogajanja namreč prepuščajo Fidesu, ki se sicer tudi že dlje časa zavzema za izstop zdravnikov iz enotnega sistema plač.

Kot pravijo sami, nimajo mandata za pogajanje, pa tudi sicer priznavajo zdravniški sindikat in ne vidijo težav, da bi prek njega poskušali uveljavljati spremembe. Prav tako so številni mladi zdravniki člani sindikata in ocenjujejo, da je njihov glas slišan. Ob tem niso želeli komentirati neuradnih informacij o vladni ponudbi za dvig plač zdravnikov za štiri plačne razrede. Dodali so, da je sedaj na potezi ministrstvo, ki pa jim ni uradno dalo še nobene ponudbe.

Poudarili so, da bi bil izstop zdravnikov iz enotnega sistema plač le začetek, akutno reševanje nezadovoljstva. Številnih težav v slovenskem zdravstvu, ki se kopičijo dlje časa, se namreč ne da rešiti čez noč, treba pa je hitro preprečiti odhode zdravnikov, kar naj se začne vsaj z ustreznim plačilom.

Med ukrepi za ureditev razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu, ki so po njihovi oceni trenutno nevzdržne, tako vidijo ustrezno ureditev plač sladno s primerljivimi sistemi v Evropi ter postopno ureditev delovnih pogojev in administrativne razbremenitve, da bi imeli več časa za obravnavno bolnikov. Poudarjajo tudi, da si želijo močan in vsem dostopen javni zdravstveni sistem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .12. 2021 ob  11: 19
strinjam se, da imajo mladi zdravniki, kakor tudi mladi znanstveniki, mladi raziskovalci, mladi profesorji, mladi....prenizke plače. Za to se lahko zahvalijo starešim kolegom, ki skrbijo le za svoje riti in mladih niti zraven ne spustijo. Mladi zdravniki se zahvalijo zdravniški zbornici in ministrstvu za zdravje, da so v taekm položaju. Mladi zdravniki so na žalost le orožje v krempljih starejših. Plače morajo biti za vse boljše, tudi medicinske sestre, negovalke, čistilke, hišnike, kuharce....vsi tvorijo zdravstvo. Kam nas je pripeljala le skrb za lastno rit jQuery112308599051481337412_1639476555603?!!!!
JKDWingChun |  14 .12. 2021 ob  10: 53
Prvič. V zdravstvu so ze tako super visoke plače.
Dosti njih si nebi zaslužilo niti minimalne, ker so tam samo če ne bo po njihovem...bojo pa stavkali!! Drugič..kako lahko nekdo zahteva za imet višjo plačo ko se že takorekoč valja v denarju. Tretjič...nekdo ki ima 80.000 jurjev dodatka zaradi korone bo zdaj dobil se več.
A drugi pa naj delajo za minimalno plačojQuery1123041500693344372874_1639475352611? Npr. Varnostniki ki delajo še vedno za cirka 3 do maksimum 4 evre na uro!!!!
ZigaZois |  14 .12. 2021 ob  10: 03
Mogoče bi še dodal: Mladi zdravniki so verjetno res oškodovani a se tu pogajajo za dvig plač vsem zdravnikom. Tudi tistemu, ki je samo z dodatki zaslužil 84.000 € kakšna mora biti šele njegova plača, če so dodatki le manjši del njegove plače. Poleg plače pa so si "nekateri" zdravniki sprivatizirali javno zdravstvo z možnostjo samoplačniških uslug mimo čakalne vrste. Tako lahko poleg svoje plače iz javnega zdravstva vlečejo še dodatna sredstva (razne bonitete). Zdravnikom naj se dvigne plače in prepove vse bonitete, ki jih imajo od samoplačnikov. Samoplačniki pa naj hodijo v privatne klinike k zdravnikom, ki niso plačani iz državne blagajne. Tako bo pravičen plačni sistem v zdravstvu in še čakalne dobe se bojo skrajšale.
ZigaZois |  14 .12. 2021 ob  09: 46
Večini zaposlenih v naši lepi domovini rečejo: Tukaj delaš prostovoljno in nihče te ne sili, da ostaneš tu.