NIČ NE BO S PREDLOGOM: DZ zavrnil dopolnitve pokojninskega zakona

Slovenija

Poslanske skupine so na seji DZ ponovile svoje stališče o predlogu dopolnitve pokojninskega zakona, s katerim bi DS odpravil nestimulativen način določanja pokojninske osnove za delovne invalide, ki bi še želeli ostati v delovnem razmerju. Zakonodajni postopek o predlogu se je danes sicer končal, ker ga matični odbor DZ za delo ni podprl.

Pač pa je odbor k pripravi ustrezne rešitve zavezal pristojno ministrstvo.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v koaliciji znova poudarili, da predloga ni mogoče podpreti. V Gibanju Svoboda so opozorili, da je slika pokojninskega sistema širša in parcialni posegi po njihovem mnenju niso na mestu. V Levici so izrazili pričakovanje, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sledilo sklepu odbora in do konca leta pripravilo rešitev, ki bo sprejemljiva.

Tudi v SD so menili, da je treba ustrezno pripraviti spremembe, na podlagi katerih bi se pri upokojitvi delovnih invalidov za pokojninsko osnovo za izračun pokojnine štela njihova plača oziroma osnova, ki bi bila preračunana na plačo, ki bi jo prejemali za polni delovni čas, in ne več na invalidsko nadomestilo kot sedaj.

Trenutna ureditev ne spodbuja invalidov k temu, da se po nastanku invalidnosti vrnejo na delo z delno delovno zmožnostjo, ugotavljajo v NSi. Pač pa invalide spodbuja k zgodnji upokojitvi, kar negativno vpliva na njihov družbeni in socialni položaj, so dodali.

V SDS so medtem obžalovali, da je bil predlog na matičnem odboru zavrnjen. Koaliciji so očitali, da podpira samo svoje predloge in ne daje možnosti za sprejetje dobrih rešitev, ki jih podajo drugi. Predlog DS bi po njihovem mnenju dodatno stimuliral invalide pri ohranjanju delovne aktivnosti, kar bi imelo pozitiven učinek ne le na invalida in njegovo družino, ampak na celotno družbo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija