NIŽJE POLOŽNICE: Novogoriška občina bo subvencionirala komunalne storitve

Goriška

Po številnih kritikah prebivalcev novogoriške občine zaradi visokih cen komunalnih storitev je vodstvo mestne občine našlo rešitev v subvencioniranju cen. Novogoriški mestni svetniki so tako pretekli teden na seji potrdili predlog, da bodo gospodinjstva mesečno plačevala štiri evre manj.

Cena za kanalščino bo tako nižja za deset odstotkov, za kar polovico pa omrežnina za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, je na novinarski konferenci pred sejo mestnega sveta povedal župan novogoriške občine Matej Arčon. Svetniki so subvencijo podprli s 25 glasovi za in nobenim proti.

Odločitev za subvencioniranje predstavlja obremenitev letošnjega občinskega proračuna v višini 230.000 evrov, za ta dodaten strošek pa se bo morala občina dodatno zadolžiti. Občani bodo znižanje občutili na položnicah, prejetih med 1. junijem in 31. decembrom

Subvencijo lahko občina nameni vsem fizičnim osebam

"Subvencijo lahko občina nameni vsem fizičnim osebam in ne le ranljivim skupinam, ki težko plačujejo račune," je poudaril Arčon. Subvencija fizičnim osebam, ki imajo priključek na kanalizacijsko omrežje, je edina zakonska dopustna možnost razbremenitve. Župan je ob tem poudaril, da je novogoriška občina v zadnjih letih v komunalno infrastrukturo vložila 90 milijonov evrov. Čisto okolje in kvalitetna pitna voda pa se odražata tudi na ceni, ki jo morajo za storitvi plačevati občani.

Svetnik Valter Vodopivec (SD) je v razpravi na seji mestnega sveta poudaril, da bi bilo bolje to subvencijo sprejeti že ob sprejemanju občinskega proračuna. Tako bi lahko po njihovem predlogu občanom že prej zagotovili nižjo ceno. Župan pa je v pojasnilo svetnikom dejal, da se bo subvencija sprejela le do konca leta, ker s tem stroškom ne želi obremenjevati novega mestnega sveta. Novembra bodo namreč lokalne volitve.

Deli novico:

LDS kader |  05 .02. 2018 ob  16: 54
rdeći farabut
KAJPAJAZVEM |  05 .02. 2018 ob  11: 05
Dragi moj župan, tako se ne gospodari.

V celem tvojem mandatu so se v Mestni občini Nova Gorica razvijali samo stroški in nič drugega. Sploh okoliške krajevne skupnosti so, kljub večjim stroškom, precej degradirane.

Zdaj pa boš najel kredit, da nam za pol leta znižaš plačilo položnic. Slaba računica. In kaj bo, ko teh pol leta mine? Bomo plačevali polno položnico kredit obresti za kredit. Torej, za to, da bo pol leta nižja položnica, bo potem krepko višja. Slaba matematika ti je to.

Aja, volitve se bližajo, pa misliš, da imamo volivci slab spomin... Kaj pa jaz vem, no, da ne boš na koncu presenečen...