NOVA GORICA POSTALA PRIJAZNA ZA SLEPE IN SLABOVIDNE: "Pomembno je, da se lahko sami gibljejo po mestu" (FOTO)

Slovenija

Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica so se danes na terenu seznanili z novimi prilagoditvami, ki jim lajšajo hojo po Novi Gorici, s čimer je ta postala prijazna za slepe in slabovidne pešce. To je omogočilo predvsem zgledno sodelovanje med društvom, policijo in lokalno skupnostjo, so poudarili na novogoriški občini.

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec je ob zaključku sprehoda poudaril, da je Nova Gorica zdaj zares postala prijazna za slepe in slabovidne pešce.

Do tega je privedlo zgledno sodelovanje med društvom, policijo in lokalno skupnostjo, uspešen model sodelovanja pa prevzemajo tudi druge občine in na ta način izboljšujejo dostopnost za slepe in slabovidne pešce ter osebe na vozičkih, so v sporočilu za javnost zapisali na novogoriški občini.

Pomembno je, da se slepi lahko sami gibljejo po mestu, je poudaril Miljevec. "Z novogoriško mestno občino dnevno sodelujemo na vseh področjih, pri infrastrukturi, storitvah, izobraževanju, rešitvah za vse ranljive skupine. Iščemo skupne rešitve tako z uporabniki kot z zaposlenimi na novogoriški mestni občini ter z izvajalci del," je dodal.

Člani Društvo Mdssng so se danes seznanili z novimi prilagoditvami, ki jim lajšajo hojo po Novi Gorici. ????‍???? Pri...

Posted by Mestna občina Nova Gorica on Srijeda, 3. april 2024.

"Sodelovali smo že pri pripravi spletne strani, torej na področju digitalne dostopnosti. Tesno sodelujemo vsakokrat, ko v Novi Gorici izvajamo kakšen nov infrastrukturni projekt na način, da so na novo zgrajeni objekti primerni za vse vrste oviranosti, tako za slepe in slabovidne kot za ljudi na vozičkih. Mislim, da so drugi ta model kot uspešen že prepoznali," je ob koncu današnjega sprehoda dejal novogoriški župan Samo Turel. Meni, da se lahko glede sodelovanja pohvalijo in so zgled tudi drugim delom Slovenije.

Podoben način sodelovanja društvo vzpostavlja z občinama Ajdovščina in Vipava, dogovarjajo pa se tudi z Občino Brda.

V novogoriškem društvu imajo zaposlenega tudi tiflopedagoga, specialista za slepe in slabovidne, ki jim pomaga na vseh področjih. Slepim pomaga predvsem pri fizični dostopnosti in pri dostopnosti storitev, tudi pri urejanju doma, kar je pomembno tedaj, ko oseba oslepi. Tako ji pomaga, da se sooči s situacijo in da živi normalno življenje naprej.

Od 245 članov novogoriškega društva jih je 200 uporabilo individualno pomoč na različnih področjih, približno 100 članov pa se udeležuje raznih aktivnosti, ki jih organizirajo. V minulem letu so pri težavah z vidom pomagali tudi več kot 300 osebam, ki sicer niso povezane z društvom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija