NOVA RAZKRITJA BOBNARJEVE O GOLOBU: "Povrnitev zaupanja je pogojeval tudi z odpustitvijo določene osebe iz policije"

Slovenija

Notranja ministrica v odhajanju Tatjana Bobnar med razlogi za napovedan odstop navaja, da premier Robert Golob ni želel potrditi članov njene ekipe. Zavrnil je predlog za imenovanje šefa policije Boštjana Lindava na to funkcijo s polnim mandatom, povrnitev zaupanja pa naj bi pogojeval tudi z "odpustitvijo določene osebe iz policije", je razkrila.

Ministrica je o imenovanju Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom s premierjem Golobom govorila že 10. novembra letos, takrat pa naj bi ji Golob dal jasno vedeti, da ga naj niti ne predlaga za polni mandat, saj da ni izpolnil pričakovanj in ni opravil "čiščenja policije", je v izjavi za medije po zasedanju notranjih ministrov v Bruslju zatrdila Bobnarjeva. Golob naj bi ob tem predlagal tudi, da s podaljšanjem statusa v. d. generalnega direktorja Lindav dobi še eno tako imenovano poskusno dobo.

Prav tako na dnevni red vlade ni bil uvrščen predlog Bobnarjeve za imenovanje Slavka Koroša na mesto generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge s polnim mandatom, in sicer s pojasnilom, da bi "morda na tem mestu želela imeti koga drugega".

Tak predlog je Bobnarjeva zavrnila, danes pa je v izjavi za medije znova poudarila, da je Koroš vrhunski strokovnjak, ki je v tem tednu tudi predstavil ugotovitve izrednega nadzora ravnanja policije pri varovanju protestov v zadnjih dveh letih.

Po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom pa je Bobnarjevi kot možnost za povrnitev zaupanja ponudil, da iz "policije odpusti določeno osebo". Koga, notranja ministrica ne razkriva, je pa zatrdila, da ni šlo za osebo, ki bi bila kakorkoli povezana z ravnanjem na protestih ali bi kakorkoli ravnala nezakonito, prav tako ni dobila svojega položaja v mandatu vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše.

"Očitno se je zameril nekomu iz krogov predsednika vlade, to je pravzaprav samo eden od pritiskov, ki kažejo na tendenco politike po obvladovanju policije," je prepričana.

Ob tem je spomnila, da si je vlada ob nastopu mandata zadala, da bo delovala strokovno. "Zavedam se, da sem na mestu ministrice za notranje zadeve, pa vendar sem v prvi vrsti - in to je predsednik vlade ob mojem imenovanju tudi posebej izpostavljal - strokovnjak na tem področju," je spomnila. Če ti najožje sodelavce določajo drugi, po ministričinem mnenju ni mogoče dobro opravljati svojega dela, zato se njene poti z vlado razhajajo.

Kot je še zatrdila, si je želela, da bi sodelovanje zaključili s pogovorom, a se je v javnosti pojavilo "toliko neupravičenih, nepoštenih insinuacij", sta se z Lindavom morala odzvati. "Čas vedno postavi vse stvari na svoje mesto in prepričana sem, da bo tako tudi v tem primeru," je ob tem optimistična ministrica.

Odhajajoča ministrica Bobnar je sicer v sredo premierju tudi posredovala poročilo o političnih pritiskih, ob tem pa ga je obvestila, da bo po vrnitvi s službene poti v Bruslju podala pisno odstopno izjavo. Omenjeno poročilo je Bobnarjeva, kot je dejala danes, posredovala tudi državnemu tožilstvu in komisiji za preprečevanje korupcije.

Bobnarjeva je še zatrdila, da bo svoje naloge do izbire novega vodstva notranjega ministrstva opravljala z vso odgovornostjo in se bo zavzemala, da bodo te opravljene zakonito, strokovno in učinkovito.

Švarc Pipan zavrnila očitke o političnih pritiskih na delo policije

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na novinarski konferenci po seji vlade zavrnila očitke o političnih pritiskih na delo policije nanizanih v dopisih v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar. Generalnega direktorja policije na predlog notranjega ministra imenuje vlada, je dejala.

"Izraženo pričakovanje ministrice za notranje zadeve, da bi lahko sama izbirala predstojnika policije s svojo ekipo oz. da bi morala vlada kot organ imenovanja njenemu predlogu avtomatično slediti pa žal nima podlage, ne v relevantni zakonodaji in tudi ne v sodni praksi vrhovnega, ustavnega in upravnega sodišča," je dejala Švarc Pipanova.

Glede stališč, da bi morala biti policija kadrovsko neodvisna od politike, pa je pravosodna ministrica opozorila, da je policija organ v sestavi notranjega ministrstva in torej po ustavnopravnem položaju ni neodvisen ali samostojen državni organ, kot je denimo primerjalno državno tožilstvo. Pri svojem delovanju je policija le operativno samostojna in avtonomna, je dodala. Slovenski pravni red nadalje omogoča, da vsakokratni nosilci politične oblasti vplivajo na kadrovsko zasedbo najvišjih uradniških položajev. Zakonodaja s tem namenom ureja tudi "dobro znano posebno možnost politične razrešitve najvišjih položajnih uradnikov v roku enega leta od imenovanja", je spomnila Švarc Pipanova.

Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper meni, da so se mediji in ljudje iz danes objavljenega poročila Lindava lahko prepričali, da v tem mandatu ni nihče izvajal pritiskov na delo policije ali želel pridobiti informacij o njenem delu. Iz poročila po besedah Kociprove sledi, da je Lindav kot obliko pritiska ocenil pogovor s takrat še mandatarjem Robertom Golobom, ki je želel preveriti ali oba zastopata politiko, ki je bila obljubljena volivcem. Če bi kasnejšo notranjo ministrico ali v. d. generalnega direktorja policije takrat kaj tako zelo zmotilo bi "se lahko takrat odločila, da pač ne bosta sprejela funkcije".

Iz kabineta predsednika vlade so naknadno poslali še sporočilo, da so Lindava zaprosili za dodatno poročilo, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje.

Predsednik vlade je dodatno poročilo prejel popoldne, iz njega pa izhaja, da v mandatu te vlade ni bilo primera, da bi kdorkoli od političnih funkcionarjev želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, ali vplivati nanje. "S tem dopisom je torej policija potrdila, da ni bilo političnih pritiskov na delo policije," so navedli v kabinetu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  09 .12. 2022 ob  14: 36
Istriano,..... Bobnarjeva in Lindav niti pod razno ne nastopata kot kogarkoli vojačka! To sta osebi, ki ju vodi zgolj in izključno etični in moralni in kompas!
Zhe |  09 .12. 2022 ob  12: 30
-3
Ravno zato v našem kulturnem prostoru manjka 'ownershipa' (odgovornosti) - ker je poslušanje in izpolnjevanje ukazov po verigi bolj pomembno kot podeljevanje ter iskanje odgovornosti za neko področje. Jaz se tukaj strinjam z Bobanerjevo; če si ti odgovoren za neko področje je prav, da imaš poleg odgovornosti tudi vzvode. In, če nekdo drug namesto tebe vleče te vzvode, potem to ni tvoja odgovorjnost, ampak si le izvrševalec nekoga tretjega ... Premier kot strateg naj bi postavljal predvsem cilje, vizijo, na pa mikromenedžeriral metode za dosego teh ciljev, vsaj jaz tako razumem stvari.

Podobno vidim v marsikaterem podjetju s katerim sodelujem; ko imaš ti močno avtoritarno strukturo v organizaciji so posamezniki v tej organizaciji nesposobni samostojno sprejemati kakršnekoli odločitve, ki bi imele nek konkreten učinek - medtem ko 'vrh' nikoli ne vidi celotne slike na isti način, kot nekdo ki je 'v prvi bojni liniji' ... tako potem organizacija postaja neobčutljiva za dogajanje na terenu in rezultat so slabši produkti in storitve, nižja dodana vrednost, nižje zadovoljstvo zaposlenih, ipd.

Ne poznam podrobnosti v ozadju tukaj, ampak se mi zdi pomenljiv komentar g. Škoberneja -- če bi to isto počel Janša, bi zmanjkalo koles v naši državi ...
Istriano |  09 .12. 2022 ob  09: 49
Se strinjam s Prč-em lepo zaplešite in ko vas bo zeblo zaradi previsokih cen energentov in elektrike si nadenite rdeče čeveljce in plešite do onemoglosti. Boste videli, da se boste segreli in ne bo sploh potrebno kuriti. Robert vam za topel dom priporoča PLES!
Prč |  09 .12. 2022 ob  08: 50
No, sedaj pa plešite, tako kot vam "svira" egocentrik.
Istriano |  09 .12. 2022 ob  01: 29
-14
Magik kaj pa če imata Lindau in Bobnarjeva toliko masla na glavi, da Janša z lahkoto manipulira z njima? Se ti ne zdi da nastopata kot Janševa vojačka?
nylarazgotra |  08 .12. 2022 ob  22: 59
Treba je vedno pogledati v ozadje, vsak vleče svojo resnico. Brala sem, da Lindav ima veliko masla na glavi, tako da bi bilo potrebno videti ozadje in zakaj Bobnarjeva se je toliko zavzela za obrambo Lindava .
zoran13 |  08 .12. 2022 ob  21: 38
...s takšnimi predlogi nam ustvarjajo pogoje prehod iz obljubljene "Svobode" v tiranijo in možne zlorabe nekontroliranega nadzora vladnih uradnikov nad davkoplačevalci, ob tem pa ostaja odprto vprašanje kontrole davčnih inšpektorjev in carinikov...je bila morda tudi Tatjana Bobnar že seznanjena s predlogi Fursa...

»Kjer mislijo vsi isto, ne misli nihče!«
(A. Debeljak)

Več ko imaš, bolj si zaposlen in manj daješ. Toda manj ko imaš, svobodnejši si...
Mati Tereza (1910 - 1997)

»Kadar s kom govoriš, pazi, o kom govoriš, kaj govoriš, kje govoriš, kako govoriš, kdaj govoriš in s kom govoriš.«
Španski pregovor
Pesceserra |  08 .12. 2022 ob  21: 01
17
"Tajno sledenje brez odredbe sodišča. Razrešitev ministrice, ki je želela preprečiti politične pritiske na policijo. Pol milijardna dokapitalizacija. In šele četrtek je. Če bi se to dogajalo v vladi Janeza Janše, bi v državi zmanjkalo koles... Ni ok. Res ni ok."

Da ne bo pomote to ni zapis janšistične ovce iz kleti na trstenjakovi.To je zapis bivšega poslanca SD Jan Škoberne.......
Ni kej Golobu se je zgodil Kučan pa se tega sploh ne zaveda.Bobnarca h Kučotovi Musarci za Goloba pa bomba.....priceless
magik |  08 .12. 2022 ob  19: 54
15
Pokončna, Poštena, Strokovna, Neomajna Ženska, ki je ob pravem času na pravem mestu je trn v peti osebkom, ki so njeno diametralno nasprotje.