NOVA VATIKANSKA DEKLARACIJA: Nadomestno materinstvo je izkoriščanje stiske matere, teorija spola pa "stara skušnjava"

Svet

Vatikan je včeraj objavil nov dokument, v katerem med drugim nadomestno materinstvo, splav in teorijo spola obsoja kot hudo kršitev človekovega dostojanstva. Splav enači z odrekanjem človeškega dostojanstva najbolj ranljivim, nadomestno materinstvo pa opisuje kot dejavnost, ki temelji na izkoriščanju materialne stiske matere.

Sveti sedež opozarja na dvoumje, ki ga predstavlja stališče tistih, ki dajejo prednost dostojanstvu osebe namesto človekovemu dostojanstvu.

"Med zločini, ki jih človek lahko zagreši proti življenju, ima splav značilnosti, zaradi katerih je še posebej težak in graje vreden," piše v dokumentu. V luči tega Vatikan opozarja, da prekinitev nosečnosti "ne pomeni nič drugega kot odrekanje človeškega dostojanstva najbolj nedolžnemu med vsemi".

Prav tako zavrača nadomestno materinstvo, češ da otrok pri tem postane zgolj predmet dejavnosti, ki globoko prizadene dostojanstvo ženske in otroka ter temelji na izkoriščanju materialne stiske matere. "Otrok je vedno dar in nikdar predmet neke pogodbe," navaja dokument.

Vatikan je kritičen tudi do teorije spola, češ da ta briše razlike s pretvezo, da so vsi enaki. "Želeti razpolagati s seboj, kakor predpisuje teorija spola, ne pomeni nič drugega kot popuščati stari skušnjavi človeka, da bi samega sebe enačil z Bogom," še piše v dokumentu.

Deklaracijo z naslovom Dignitas infinita je po več letih priprav objavil vatikanski dikasterij za nauk vere pod vodstvom kardinala Victorja Manuela Fernandeza. Frančišek jo je pred tem že odobril. V njej pa Vatikan poleg omenjenih tematik med drugim obsoja tudi vojne, revščino, nasilje nad migranti in ženskami, evtanazijo in trgovino z ljudmi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  09 .04. 2024 ob  10: 07
-2
Največja zločinska organizacija ,leglo pedofilije govori o človekovem dostojanstvu!