NOVA VLADA, NOVE 'REŠITVE': Govorijo o vodnem akumulatorju na Rižani, a lokacije sploh ni

Koper

Slovenska Istra že več desetletij čaka na dodaten vir pitne vode, saj sedanje napajanje iz reke Rižane ne zadostuje. Za okoljskega ministra Jožeta Novaka in istrske poslance Svobode bi bil vodni akumulator zadosten vodni vir oskrbe s pitno vodo in z njim Obala novih vodnih virov ne bo več potrebovala. Na MOK temu pritrjujejo, a opozarjajo, da končne lokacije za akumulacijo še ni.

Poročali smo o izjavi ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka, ki je povzročila nemalo presenečenja potem, ko se že leta iščejo nadomestni vodni viri za rešitev problema pomanjkanja pitne vode v slovenski Istri zlasti v sušnih mesecih. Ta je za TV Slovenija izjavil, da je "zalogovnik zadostna rešitev brez drugih vodnih virov"Ministru so pritrdili tudi istrski poslanci Svobode. "Ko bo slovenska Istra pridobila akumulacijo, bo Rižana postala zadosten vodni vir in novih primarnih vodnih virov ne bo več potrebovala," so zapisali v svojem odzivu.

Kaj o zamisli, da bi perečo problematiko oskrbe slovenske Istre s pitno vodo reševali zgolj z gradnjo akumulacije, menijo na Mestni občini Koper (MOK)

"MOK že vse od železniške nesreče v Dolu pri Hrastovljah državo neprestano in zelo ostro opozarja na nedopustno in nevarno stanje na področju vodooskrbe slovenske Istre," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja. 

V zadnjih petih letih je MOK podprla vse različne predloge različnih vlad in različnih pristojnih ministrov, zato podpira tudi tokratni predlog. Kot poudarjajo v kabinetu župana Aleša Bržana, je MOK kot najprimernejši rešitvi vedno zagovarjala povezovanje regionalnih vodovodov in gradnjo akumulacije"Zato podpira tudi najnovejši predlog ministrstva za naravne vire in prostor za zagotovitev dolgoročne varne oskrbe slovenske Istre s pitno vodo. Gre za projekt, ki bi na območju Mestne občine Koper zadržal vodo reke Rižane, ki se jeseni in pozimi, torej v času najvišjega vodostaja, prosto izliva v Koprski zaliv. To vodo iz zajetja bi potem lahko porabljali v bolj sušnih mesecih, še zlasti na vrhuncu turistične sezone, ko je poraba pitne vode največja," dodajajo.

A o čem minister in poslanci sploh govorijo? Ob tem, ko navajajo kot primerno rešitev gradnjo akumulacije, konkretne lokacije ne navajajo. Nazadnje je bila javnosti predstavljena lokacija akumulatorja v Kubedu, ki pa je naletela na veliko nasprotovanja. Okoljevarstveniki so opozarjali na prevelik poseg v naravno okolje, saj je območje Rižane del varovanih območij Nature 2000, ki večjih posegov v njih ne dopušča.

Prav tako so jasno izrazili svoje nasprotovanje ideji o izgradnji akumulatorja v Kubedu krajani. Ob tem je del stroke poudarjal, da Kubed ni primerna lokacija zaradi posebnosti tal kraškega območja, ki bi izgradnjo močno obremenilo.

Koliko časa bo še trajalo iskanje primernih rešitev za sanacijo nezadostnih vodnih virov na področju slovenske Istre? Da gre za prednostni državni ukrep, je bilo določeno že pred 18 leti v 'Operativnem programu oskrbe s pitno vodo'. Izdelane so bile številne študije, ki naj bi preverile izvedljivost gradnje zadrževalnika Kubed ali katerega drugega alternativnega vodnega vira, a doslej iz vsega tega še ni bilo nič. 

Na MOK tudi tokrat priznavajo, da končna lokacija akumulatorja še ni določena. "Končna lokacija akumulacije v tem trenutku še ni določena in ocenjujemo, da bo njeno umeščanje v prostor zahtevno in dolgotrajno. Ker so v skladu s slovensko ustavo vodni viri javno dobro v upravljanju države, bo morala tudi državni prostorski načrt za zajetje sprejeti država. Seveda pa bo MOK tudi temu projektu nudila vso strokovno pomoč in podporo, ki jo bo ministrstvo za naravne vire in prostor Republike Slovenije potrebovalo," dodajajo.

Medtem se pojavljajo tudi predlogi, da bi za akumulator poiskali drugo lokacijo. V svoji nedavni izjavi za TV Slovenija je direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj prvič omenil možnost, da bi se akumulator zgradilo v opuščenih kamnolomih ob reki Rižani, kar bi se povezalo še z izgradnjo hidroelektrarne. "Vse je še vedno na ravni zamisli, ki se je porodila v pogovorih s predstavniki Elektro Primorska. V kolikor se za to opcijo odločijo občine ustanoviteljice, šele potem sledijo konkretni koraki vključno z izbiro lokacije in pripravo analiz," so zapisali v odgovoru na naše vprašanje, v kateri fazi je omenjeni projekt.

Rešitev za nemoteno oskrbo slovenske Istre z vodo z iskanjem novih vodnih virov se torej zaradi številnih nejasnosti pomika v neopredeljeno prihodnost. Bomo na koncu morali za uresničitev pravice do pitne vode na Obali razsoljevati morje?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  16 .05. 2024 ob  13: 17
19
Ministru in trem poslancem predlagam, da razmišljajo v smeri zmanjševanja populacije. Ukinemo turizem in imamo dovolj vode, tudi brez akumulacije.