NOVI LASTNIK AGROINDA PLAČAL CELOTNO KUPNINO: Ukrajinci s pritožbo niso uspeli

Vipavska dolina

Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo nekdanjih ukrajinskih lastnikov Agroinda, ki so se pritožili na sklep Okrožnega sodišča v Novi Gorici o prodaji vipavske družbe. Po prodaji premoženja vipavskega Agroinda na dražbi julija letos so novi avstrijski lastniki sicer v celoti in do roka plačali kupnino v višini 2,4 milijona evrov.

Hannes Sabathi 

Kot je razvidno iz sklepa sodišča, ki ga je to sprejelo 10. oktobra, je pritožbo podjetja Mineralbulk storitve iz Ljubljane zoper sklep o soglasju k sklenitvi prodajne pogodbe Agroinda zavrnilo.

Ob tem je zavrnilo vse pritožbene očitke, zaradi katerih so Ukrajinci zahtevali preklic sklepa o prodaji. Po mnenju sodišča je upnik podal le pavšalne trditve o privilegiranju kupca in netransparentnosti postopka prodaje, predvsem pa ni predložil nikakršnega dokaza za svoje trditve.

Sodišče na prvi stopnji je po mnenju višjega sodišča pri podelitvi soglasja k prodaji ravnalo pravilno.

"Sklep o prodaji je sedaj pravnomočen in to pomeni, da na novega lastnika lahko prenesem to premoženje in da lahko oni nemoteno poslujejo naprej," je za STA v komentarju povedal stečajni upravitelj Andrej Perdan. Kupnina je bila že plačana v celoti, zdaj se bo po Perdanovih besedah potrebno le še dogovoriti o primopredaji.

Družba Agromib, ki je v avstrijski lasti in je novi lastnik Agroinda, je sicer letos že poskrbela za odkup grozdja iz Vipavske doline. Delo kljub pritožbi Ukrajincev tako tudi doslej ni bilo ovirano. Po strokovni plati bo za proizvodnjo sicer skrbel Hannes Sabathi, ki vodi vinarstvo Sabathi v Kranachbergu v občini Gomilica (Gamlitz) na turistično razvitem vinorodnem območju na jugu avstrijske Štajerske.

Po prodaji Agroinda naj bi se tako vendarle končale težave vipavske vinske kleti, ki so se začele pred leti. Nenehne izgube Agroinda je Kmetijska zadruga Vipava kot večinska lastnica najprej reševala s prodajo Agroindove mlekarne leta 2013, pozneje pa še deleža v Vipavski hranilnici.

Za vipavsko klet so poskušali najti strateškega partnerja, vendar je pobudo prevzela DUTB in terjatve do Agroinda prodala družbi Demistone Holding z ukrajinskimi lastniki. Ta je nato prek podjetja Vipavski vinograd postala tudi lastnica kleti.

Delo v Agroindu tudi pod ukrajinskimi lastniki, ki niso imeli izkušenj s pridelavo vina, ni steklo. Delavci so ostajali brez plač in zato v začetku lanskega leta predlagali stečaj. Okrožno sodišče v Novi Gorici je prvi sklep o stečaju sprejelo že 24. maja lani, po uspešni pritožbi ukrajinskih lastnikov na višje sodišče v Ljubljani pa vnovič 9. avgusta. Po novi pritožbi lastnikov Agroinda je dva meseca pozneje ljubljansko višje sodišče sklep o stečaju razveljavilo ter zadevo vrnilo v odločanje sodišču v Novi Gorici.

Tako je 4. januarja letos novogoriško okrožno sodišče že tretjič sprejelo sklep o začetku postopka stečaja Agroinda. Vodstvo družbe mu za razliko od prvih dveh primerov ni nasprotovalo, saj je bila družba insolventna. Sta se pa zdaj že nekdanja uprava in ukrajinski lastniki pritožila na imenovanje stečajnega upravitelja z argumentom, da je zagrešil več nepravilnosti in kršitev zakonodaje. Sodišče je te argumente označilo kot neutemeljene in pritožbo zavrnilo, stečajni upravitelj pa je Agroind kot poslovno celoto 13. julija prodal na dražbi Agromibu.

Deli novico: