Novi protigejevski zakon ne bo imel vpliva na športnike

Novi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je nekaj več kot štiri mesece pred olimpijskimi igrami v Sočiju v grški Olimpiji, kjer so v nedeljo slovesno prižgali olimpijski ogenj, ki bo 7. februarja razsvetlil rusko prizorišče, dejal, da novi protigejevski zakon ne bo imel učinka na športnike in športnice.

 Sporni zakon ruske vlade je v zadnjem času dvignil veliko prahu, v nedeljo se vprašanjem okoli tega ni mogel ogniti niti prvi mož krovnega olimpijskega gibanja Thomas Bach. Prirediteljem v Sočiju je zagotovil, da novost ne bo imela vpliva na športnike in športnice na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

"Naloga Moka je zagotoviti, da velja olimpijska listina na olimpijskih igrah za vse enako. To pomeni, da je potrebno spoštovati nedeskriminatorno politiko za vse športnike in udeležence," je dejal 59-letni Bach. Slednji je poudaril, da je od vrha ruske politike že dobil zagotovilo, da bodo vsi v Sočiju spoštovali olimpijsko listino.

Novi zakon, ki so ga kritiki poimenovali kar protigejevski, prepoveduje javno razkazovanje istospolne usmerjenosti v prisotnosti mladoletnih oseb, takšno početje je kaznivo. Omenjeni zakon že od svoje potrditve meče senco na priprave na olimpijske igre in skrbi za napetosti med Mokom in prireditelji v Sočiju. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil omenjeni zakon, aktivisti pa so pozivali tudi k bojkotu iger.