Bogati Milano povozil bankrotirani Rim

Na Apeninskem polotoku, kjer so se nosilci najvišjih političnih funkcij izognili novi politični krizi, poteka tudi izbor najustreznejšega mesta, s katerim bi se Italija potegovala za organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2024. Za možnost kandidature sta se potegovali obe prestolnici - administrativna Rim in finančna Milano, ki ostaja v igri.

Rim je še pred sestankom Italijanskega olimpijskega komiteja (CONI) v Milanu izpadel iz postopka, kajti "večno mesto" kot očitno največja žrtev gospodarske krize, ki pesti državo na škornju, se je znašlo na robu bankrota. V postopku pa je ostala le še predlog za kandidaturo severne italijanske prestolnice, ki je tudi ekonomska prestolnica zahodne slovenske sosede.

Slab finančni položaj glavnega mesta Italije je v začetku tedna potrdil tamkajšnji župan Ignazio Marino iz levosredinske Demokratske stranke. Kar je seveda voda na mlin bogatemu Severu in tamkajšnjim političnim silam. Slabe razmere Rima je danes pred zasedanjem Conija povzel predsednik bogate severne dežele Lombardija Roberto Maroni, češ da bi bila olimpijska kandidatura Rima, glede na finančni položaj, v tem trenutno neizvedljiva in da mesta s takšnimi finančnimi bremeni ni mogoče obravnavati kot resnega kandidata za organizacijo olimpijskih iger.

Milano edini kandidat

Maroni, nekdanji notranji minister in vodja skrajno desničarske Severne lige, je ob sestanku v Milanu javnosti sporočil, da Milano ostaja edini resen kandidat za organizacijo iger leta 2024. Tudi razmišljanja o skupni kandidaturi Rima in Milana so padla v vodo, glede na to, da olimpijska listina ne dopušča kandidatur dveh mest.

Italija je doslej le enkrat gostila najboljše športnike sveta, ko so bile olimpijske igre leta 1960 v Rimu. Politični veljaki so po tistem znova obudili razmišljanja o kandidaturi Rima, ko se je izbiralo kandidate za gostitelja iger leta 2020. Vendar pa je takrat premier Mario Monti zaradi finančnih težav kandidaturo odpovedal, v konkurenci Madrida in Carigrada pa je organizacijo iger leta 2020 dobil Tokio.