NOVI VOLIVCI: Od danes naprej tudi osebe pod skrbništvom

Slovenija

Veljati je začela novela zakona o volitvah v DZ, ki omogoča pravico voliti in biti voljen polnoletnim osebam, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Prav tako uvaja pravico do pomočnika, ki lahko tem volivcem pomaga izraziti volilno voljo. Nova ureditev bo veljala že na junijskih volitvah v Evropski parlament.

Državni zbor je 30. januarja brez glasu proti sprejel novelo zakona o volitvah v DZ. Novela omogoča pravico voliti in biti voljen za polnoletne volivce, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Takšnih posameznikov je približno 3500.

Če volivec zaradi dolgotrajne telesne, duševne, intelektualne ali senzorične okvare, ne more glasovati, lahko na volišče pripelje osebo po njegovi izbiri, ki mu pri tem pomaga. O pravici volivca do pomočnika odloči volilni odbor, pomočnik pa mora biti polnoleten, še določa novela.

Ob sprejetju novele, ki jo je vložila koalicija, je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič v imenu Gibanja Svoboda poudarila, da so poslanci s sprejetjem novele naredili velik korak v smislu državnosti, varstva demokracije, netolerance diskriminacije, spoštovanja vseh in vsakogar ter v smislu približevanja čim bolj vključujoči družbi.

Pred glasovanjem so na pomen volilne pravice za vse pred DZ opozorili v Zvezi Sonček, Zavodu Risa in Društvu za kulturo inkluzije. Predstavnik Zveze Sonček Iztok Suhadolnik je poudaril, da so vrsto let opažali povečevanje števila oseb, ki so izgubile volilno pravico, ta pa je temeljna človekova pravica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija