OBČINA ZARADI DVORCA VOGRSKO TOŽI NEKDANJEGA ŽUPANA: Želijo ga vrniti ljudem

Goriška

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je danes začela sodna obravnava v tožbi Občine Renče-Vogrsko zoper družbo Dvorec Vogrsko, katere lastnik je nekdanji župan Aleš Bucik. Prepričani so, da družba ne izpolnjuje obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe o najemu, zato bi radi prekinili sicer 99-letno pogodbo in od Bucika izterjali denar za najemnine.

Občina Renče-Vogrsko

Četudi je dvorec v stoodstotni lasti občine, po njenih navedbah ne služi javnemu interesu, zato so zoper najemnika, družbo Dvorec Vogrsko, vložili tožbo. Poleg ničnosti najemne pogodbe zahtevajo tudi izpraznitev in vračilo nepremičnine ter plačilo uporabnine v višini dobrih 2,6 milijona evrov. Prav tako so na občini pri pregledu dokumentacije iz preteklih let ugotovili določene nepravilnosti.

Bucik je po današnji razpravi za STA povedal, da poskus dogovora in poravnave ni bil uspešen, se pa je še vedno pripravljen pogovarjati. Poudaril je, da se je za najem dvorca potegoval na javnem razpisu takrat še Mestne občine Nova Gorica in bil izbran med več prijavljenimi kandidati na razpis. Ob tem trdi, da je dvorec obnovil, kar bo moral sicer dokazati na sodišču.

Dvorec Vogrsko

"Mi pogodbo izvajamo, v pogodbi so bila napisana pravila igre, da se objekt oceni pred prenovo in po prenovi. Prav tako izvajamo aktivnosti, za katere naj bi bil dvorec oddan v najem, to je za konjeniške dejavnosti," je še povedal.

Po obnovi dvorca v 90. letih prejšnjega stoletja sta za kratek čas v njem zaživeli restavracija in grajska klet, dvorec je ponujal tudi prenočišča in gostil številne kulturne prireditve, vse aktivnosti pa so že pred leti zamrle.

Občina Renče-Vogrsko si želi, da bi objekt postal bodisi protokolaren za njihove potrebe bodisi bi ga uporabljali krajevna skupnost Vogrsko in društva. Kot ocenjujejo, ga je mogoče uporabljati tudi za poroke in kot turistični center. V njem bi radi pripravljali dogodke in prireditve, ki so vezani na celotno Vipavsko dolino, saj je to edini objekt, ki ga ima občina v lasti in je primeren za te namene.

Glavna obravnava se bo začela 30. maja, ko naj bi na sodišče povabili tudi prve priče.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija