OBSEŽNO O GROZLJIVI TRAGEDIJI NA BEOGRAJSKI OSNOVNI ŠOLI: "Starši me niso tepli, so pa zahtevali vedno boljše rezultate" (FOTO, VIDEO)

Kronika

To je eden najtežjih dni v novejši zgodovini Srbije, je tiskovno konferenco začel srbski predsednik Aleksandar Vučić. Še pred tem je bila minuta molka zaradi tragedije, ki se je danes zjutraj zgodila na beograjski osnovni šoli. 13-letnik, ki je ustrelil osem sošolcev in varnostnika, je bil premeščen na nevropsihiatrijo. Njegova starša so priprli.

13-letnik, ki bo konec julija dopolnil 14 let, je po besedah Vučića izdelal popoln načrt. Pred tem je zaprosil za premestitev v drugi razred, kjer je imel tri prijatelje, v prejšnjem razredu so ga namreč vsi zapostavljali. Povedal naj bi tudi, da ga starši niso pretepali, so pa od njega zahtevali vedno boljše rezultate. Odkar je bil zaljubljen, pa so se njegovi rezultati poslabšali. Vendar ga niti v tem novem razredu sošolci niso sprejeli, ker je drugačen, zato se je odločil za grozljiv načrt.

Aretirali so dečkovega očeta, ki je lastnik orožja, s katerim je sin zagrešil pretresljiv pokol in ima zanj vsa dovoljenja. Prijeli so tudi mater.

"Ti ljudje so dobro stoječi, kot tudi preostali starši otrok iz te šole. Gre za starše, ki so ugledni, oče je vzoren zdravnik, profesor mikrobiologije, prav tako je ugledna mati," je povedal Vučić. 13-letnik je bil pred tragedijo trikrat na streljanju z očetom, streljal je v krožno tarčo in bilo mu je všeč, bil je dober strelec. Bil je ambiciozen, on in starša, je še dejal Vučić.

"Državne institucije so 7. junija 2021 izpolnile obrazec zaradi trpinčenja otroka, v katerem piše, da je deček dobil udarec s komolcem in manjšo rano. Obveščena je bila policija. Pri izražanju svojega mnenja je pokazal samostojnost, je motoviran za učenje in nova znanja, videl se je kot bodočega astrofizika. Začel je trenirati karate, košarko, hodil je h igralskemu krožku," je prebral iz zapisnika o nasilju Vučić.

Srbijo je danes pretresel smrtonosni napad na osnovni šoli v središču Beograda, v katerem je 13-letni učenec z očetovo pištolo ubil osem učencev in varnostnika. Ranil je še sedem ljudi. Motiv še ni znan, mladoletnik, ki so ga prijeli, je napad načrtoval vnaprej. V državi so od petka razglasili tridnevno žalovanje.

Načelnik beograjske policijske uprave Veselin Milić je na izredni novinarski konferenci na sedežu vlade povedal, da je dežurno službo policije ob 8.40 zaradi streljanja na osnovni šoli Vladislav Ribnikar v prestižni beograjski soseski Vračar poklicala ravnateljica šole in da so tja takoj poslali vse razpoložljive enote. Dve minuti kasneje pa je dežurno službo poklical strelec, 13-letnik, in povedal, da je streljal na več oseb na šoli. Policija ga je nato prijela pred šolo.

Milić je dodal, da je po doslej znanih podatkih učenec sedmega razreda na tej šoli napad načrtoval mesec dni in da je vnaprej izbral svoje žrtve. Pokazal je kopijo njegovega seznama z imeni učencev, ki jih je nameraval ubiti, kot tudi skico šole s potekom napada. Učilnico, kjer je imel njegov sedmi razred danes pouk zgodovine, pa je za napad izbral, ker je blizu vhoda v šolo.

Motiv za napad po besedah Milića še ni znan, v šolo pa je strelec ob devetmilimetrski pištoli s tremi nabojniki in malokalibrski pištoli, ki jo je vzel iz stanovanja svojega očeta, prinesel tudi štiri molotovke.

Notranji minister Bratislav Gašić je povedal, da so prijeli tudi njegovega očeta in da bodo proti njemu uvedli z zakonom predvidene ukrepe. Za obe pištoli, tako tisto, s katero je najstnik streljal, kot tudi tisto, ki jo je imel v nahrbtniku, je imel oče dovoljenje, je pojasnil. Dodal je, da oče trdi, da sta bili tako kot ostalo orožje, ki ga ima, pištoli zaklenjeni v sefu pod šifro. Po besedah ministra je njegov sin očitno poznal šifro, saj je imel dve pištoli in tri nabojnike s po 15 naboji. Pristavil je še, da je po neuradnih informacijah deček z očetom vadil streljanje.

Milić pa je povedal še, da je najstnik streljal takoj po vstopu v šolo in ubil varnostnika ter tri dekleta. Nato je zamenjal nabojnik in z vrat učilnice med uro zgodovine streljal najprej na učiteljico, nato na učence. Zatem je orožje odvrgel in po telefonu poklical policijo, ki ga je kmalu prijela.

Ob varnostniku je ubil osem učencev, sedem deklet in enega fanta, stare od 12 do 14 let, je še povedal. Ranil pa je štiri dečke in dve deklici. Deklica, deček in 53-letna učiteljica so bili v smrtni nevarnosti, je povedala ministrica za zdravje Danica Grujičić. Direktor Kliničnega centra Srbije Milika Ašanin je povedal, da so po operaciji vsi trije stabilni in ostajajo na oddelku za intenzivno nego, na dodatni diagnostiki pa je še en učenec, ki je bil sprejet v precej slabem stanju.

Milić je ob tem v odgovoru na novinarska vprašanja izpostavil, da preiskavo vodi tožilstvo in da ne morejo povedati, ali bodo mladoletnega storilca lahko kazensko preganjali. Srbski portal N1 navaja, da po srbski zakonodaji storilca ne bodo mogli kazensko preganjati, ker še ni star 14 let. Milić je namreč danes povedal, da se je strelec rodil konec julija leta 2009.

Po navedbah šole gre za vzornega učenca, ki ni imel nobenih duševnih ali drugih težav, ki bi nakazovale, da bo storil tako grozen zločin, je dodal Milić. Učenci naj bi po poročanju medijev povedali, da je 13-letni odličnjak izvedel napad, potem ko je dobil negativno oceno pri zgodovini.

Minister za izobraževanje Branko Ružić je na novinarski konferenci zanikal poročanje nekaterih medijev, da naj bi bil strelec žrtev vrstniškega nasilja. Povedal je, da je imel enkrat razklano ustnico in to po dejavnosti izven šole, da pa ni šlo za dogodek, ki bi zahteval dodatne ukrepe.

Povedal je še, da v osnovnih in srednjih šolah v Beogradu danes ni bilo pouka, v četrtek pa bodo na šolah po Srbiji pouk začeli z minuto molka. Izpostavil je "rakotvoren vpliv interneta, video igric" in zahodnih vrednot. Izrazil je upanje, da ta tragedija ne bo prerasla v sprejemljivo obliko obnašanja, kot je to primer v nekaterih zahodnih državah.

Iz Slovenije, širše regije in Evropske unije so prav tako prišli številni izrazi sožalja in pretresenosti ob tragediji na beograjski osnovni šoli. Sožalje in pretresenost sta izrazila predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob. "Izražam iskreno sožalje družinam preminulih, ranjenim pa čim hitrejše okrevanje," so izjavo Goloba povzeli na Twitterju vlade.

Sožalje je med drugim izrazil zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, pa tudi generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. V regiji pa so sožalje in sočutje izrazili še visoki politični predstavniki Hrvaške, Črne gore ter Bosne in Hercegovine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija