OBVEZNI PRVI TUJI JEZIK ZA PRVOŠOLCE: Primerno ali ne? (ANKETA)

Slovenija

Poslanci bodo na odboru DZ za izobraževanje, znanost in mladino danes v drugi obravnavi razpravljali o predlogu novele zakona o osnovni šoli. Predlog med drugim uvaja obvezni prvi tuji jezik za prvošolce in določa, da je uspeh na nacionalnem preverjanju znanja (NPZ) lahko eno od meril za vpis na srednje šole.

Predlog novele zakona o osnovni šoli predvideva obvezni tuji jezik za prvošolce. Poleg tega predvideva NPZ za tretješolce in določa, da je uspeh na NPZ v 9. razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa na srednješolskih programih.

Na ministrstvu z novelo prenavljajo tudi koncept razširjenega programa v osnovnih šolah, vključevanje učencev priseljencev v obvezni program in izobraževanje učencev na domu. Učenci, ki se izobražujejo na domu, bi morali opravljati predmetne izpite iz enakega števila predmetov kot vrstniki v javnih oziroma zasebnih šolah.

Zakonodajno-pravna služba DZ (ZPS) je v mnenju izpostavila, da predlog novele na sistemski ravni uvaja izobraževanje na daljavo in ureja poučevanje učencev priseljencev, katerih materni jezik ni slovenski. Gre za pomembni zakonski materiji, njun koncept pa v zakonodajnem gradivu po ugotovitvah ZPS ni predstavljen. Poleg tega ZPS meni, da so predlagane zakonske rešitve ponekod podnormirane. Tako denimo predlagatelji niso pojasnili, zakaj delo v razširjenem programu izvajajo učitelji, ne vzgojitelji in svetovalni delavci.

Predlog novele so kot primernega za nadaljnjo obravnavo 1. februarja na seji DZ podprli v Svobodi, SD in Levici ter poslanec Felice Žiža. SDS in NSi sta bila proti.

Kaj pa vi, se strinjate s predlogom, da se uvede obvezni prvi tuji jezik za prvošolce? Svoje mnenje lahko delite v spodnji anketi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija