OBVEZNO CEPLJENJE RAZDELILO SLOVENCE NA POL: Kaj pa vi, ste za uvedbo? (ANKETA)

Slovenija

Javnost je glede obveznega cepljenja razdeljena na polovico, v raziskavi ugotavlja družba Valicon. Da obvezno cepljenje v celoti podpirajo, je odgovorilo 23 odstotkov vprašanih, enak delež ga podpira deloma. Na drugi strani mu deloma nasprotuje 12 odstotkov, v celoti pa 36 odstotkov. Šest odstotkov je neopredeljenih.

"Če ne upoštevamo šestih odstotkov neopredeljenih, je sicer razmerje 51:49 v korist tistih, ki obveznemu cepljenju bolj nasprotujejo, a ker razlika ni statistično značilna, lahko povzamemo, da je javnost pri vprašanju obveznega cepljenja razdeljena na polovici," so zapisali pri Valiconu. V prvi polovici julija 2021 je bilo to razmerje 56:46, odstotek neopredeljenih pa je bil enak, je pokazala raziskava.

Raziskovali so tudi stališče do pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ko je bil ta pogoj uveden, je bilo razmerje 53:47 proti pogoju, v zadnji meritvi v preteklem vikend pa je podpora PCT pogoju postala že krepko večinska, razmerje je sedaj 65:35 v korist pogoju PCT.

Še vedno močno prevladujejo negativna doživljanja razmer. Indeks optimizma, ki kaže oceno razvoja epidemije, je sicer boljši kot v istem obdobju lani, a s pomembno razliko, saj se je takrat izboljševal, zdaj pa upada. "Glede na trenutne okoliščine lahko pričakujemo, da se bo negativni trend nadaljeval," so zapisali.

Indeks zaskrbljenosti je od junija letos na nižjih ravneh, gibanje indeksa pa je zelo podobno tistemu iz leta 2020. Lani ob tem času smo bili dokaj zaskrbljeni (indeks 51), leto kasneje nekoliko manj (29), a še vedno je delež zaskrbljenih višji od deleža nezaskrbljenih. Pozitivno razliko lahko verjetno pripišemo cepivu, ugotavljajo pri Valiconu.

Edini indikator, ki vztraja na nižjih vrednostih kot konec leta 2020, je zaupanje v vlado na področju omejevanja širjenja virusa, kažejo rezultati. Stopnja zaupanja, ki odraža razliko med tistimi, ki vladi bolj ali zelo oz. manj ali sploh ne zaupajo, znaša trenutno -50, v istem obdobju lani je bila ta stopnja -44. Najnižja do sedaj izmerjena vrednost je bila sicer izmerjena sredi novembra letos, -60.

V Valiconu so izdelali tudi oceno skupnega števila vseh prebivalcev, ki so kadarkoli preboleli covid-19 oz. so polno cepljeni, in sicer je bilo po njihovi oceni na 24. december takšnih 72 odstotkov vseh prebivalcev. Delež že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili, pa v populaciji med 18 in 75 let trenutno znaša 73 odstotkov, ugotavljajo.

Tokratno raziskavo Novanormalnost so pri Valiconu opravili med 24. in 26. decembrom na vzorcu 523 vprašanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  30 .12. 2021 ob  17: 41
Obvezno cepljenje razdelilo slovence na pol? V vaši anketi je proti 71%... Sami antivakserji glasujemo...
4ugoketo |  29 .12. 2021 ob  21: 03
undine souedi - tweet

če cepivo zaščiti babico,
zakja bi vnuček rabil cepivo?

če cepivo babico ne zaščiti,
zakaj bi vnuček rabil cepivo?
4ugoketo |  29 .12. 2021 ob  20: 32
na srečo, omikron končuje norijo.
vse več držav sprošča ukrepe, še PCR teste ne uporabljajo več
obvezno cepljenje?
vprašajte avstrijce, zgleda da nič od tega

Obala1 |  29 .12. 2021 ob  16: 36
11
No će pogledamo kompletno zgodbo In ozadje zgodbe samo se idiot lahko strinja z obveznim cepljenjem …će pa tega ne razume pomeni, da je se vecji idiot
Resnica očem skrita |  29 .12. 2021 ob  13: 41
11
Pa smo tam kjer smo bili pred enim letom.

Kdor se želi cepiti naj se, njegova odločitev je če se želi cepiti proti vse bolj navadnemu prehladu. Kar se tiče PCT, PC ali karkoli za to ne obstaja pravna podlaga in je treba umaknit za vedno. Če bi bilo možno to sprejeti bi to sprejeli že zdavnaj ampak vemo da se s tem končna pravna država in sledi revolucija. To raziskovanje javnega mnenja služi samo kot manipulacija in pihanje na dušo...