ODDAJATE STANOVANJE TURISTOM? Vlada predlaga omejitev na največ 30 dni na leto

Slovenija

Ministrstvo za gospodarstvo v javno obravnavo pošilja predlog zakona o gostinstvu, ki občutno omejuje kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem. Lastniki bodo svoje nepremičnine na platformah, kot sta Booking in Airbnb, kratkoročno oddajali največ 30 dni na leto. Z zakonom želijo sicer po besedah ministra Matjaža Hana podpreti gostinstvo, zmanjšati birokracijo ter zagotoviti večjo dobrobit za lokalno skupnost. Predlog bo v javni obravnavi do 17. junija.

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so pripravili novosti na področju kratkoročnega oddajanja nepremičnin v najem. Lastnikom, ki nepremičnine za kratkoročni najem oddajajo za največ pet mesecev v koledarskem letu, naj bi ta čas skrajšali na 30 dni. S tem naj bi se odpravile negativne posledice kratkotrajnega oddajanja stanovanj, s katerimi se soočajo nekatere občine. Kot ugotavljajo, je bilo lani kar 48 odstotkov nepremičnin oglaševanih le v petih občinah, in sicer v Ljubljani, Piranu, na Bledu, v Kopru in Kranjski Gori, kar po njihovih navedbah slabo vpliva na dostopnost stanovanj za dom in na dolgoročni razvoj teh občin.

"Gostinstvo je eden od temeljev turizma in zaradi gostinstva tudi beležimo tako dobre rezultate v turizmu," je ob tem na novinarski konferenci izpostavil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Ob velikih plusih, ki jih prinaša, pa se s turizmom ponekod pojavljajo tudi težave, je poudaril. Eden od izzivov je kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem, kar na ministrstvu naslavljajo z osnutkom zakona. "Z zakonom tega ne prepovedujemo, temveč želimo zmanjšati nesporno škodljive družbene učinke te dejavnosti," je dejal minister.

Stanovanja se bo lahko še vedno oddajalo brez časovnih omejitev občine, če se bo s spremembo namembnosti spremenilo v poslovni prostor - to je v gostinski nastanitveni obrat. Predlog zakona zato med gostinske nastanitvene obrate uvaja tudi apartma.

Število ležišč za oddajo v stanovanjih ostaja omejeno na 15, v večstanovanjskih stavbah pa se zmanjšuje na šest.

Pred začetkom dejavnosti bo najemodajelec moral dobiti potrdilo občine, ki ji bo moral priložiti tudi soglasja solastnikov stanovanja, v večstanovanjski stavbi pa tudi soglasje etažnih lastnikov. Ta bodo veljavna tri leta.

Predlog novega zakona vsebuje še nekatere druge rešitve. Lokalna skupnost se bo lahko glede na lastne potrebe in izzive odločila, da omili pogoje in posameznikom omogoči oddajanje tudi za dlje časa. 

Predlog zakona bo v javni razpravi en mesec, sprejet pa naj bi bil do konca leta.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija