ODLOČBE O VKLJUČENOSTI V ZAVAROVANJE ZA DOLGOTRAJNO OSKRBO SO NA POTI: Kdo jih bo prejel?

Slovenija

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo od ponedeljka ljudem, ki izpolnjujejo pogoje za vključitev v zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, začel pošiljati odločbe o vključenosti. Pošiljali jih bodo postopoma, predvidoma do konca letošnjega leta, je na novinarski konferenci napovedala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je DZ sprejel poleti, začne veljati s prihodnjim letom. Pravice in storitve dolgotrajne oskrbe se bodo v prihodnjih dveh letih uveljavljale postopoma, je spomnil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Celoten paket pravic bo stopil v veljavo 1. decembra 2025, je dodal.

Še pred uveljavitvijo zakona bodo vsi, ki so vključeni v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, na domač naslov prejeli odločbo ZZZS. Ta bo posameznika obvestila, da je vključen v sistem zavarovanja, in ga seznanila s pogoji za dostop do storitev.

Pred tem so na ZZZS preverili, kdo izpolnjuje pogoje za vključitev v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, je dejala Mlakar. Gre za okoli 1,7 milijona ljudi.

Kot je pojasnila, pogoje za vključitev izpolnjujejo polnoletne osebe, ki so vključene v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja. V sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo so vključeni tudi zavarovanci za obvezno zdravstveno zavarovanje, mlajši od 18 let, ki so obvezno zdravstveno zavarovani na podlagi delovnega razmerja, samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti, opravljanja kmetijske dejavnosti ali opravljanja poslovodne funkcije kot družbeniki družb ali ustanovitelji zavodov.

Ministrstvo in ZZZS sta ob tem vzpostavila spletni strani in kontaktne številke, ki prebivalcem nudijo informacije glede dolgotrajne oskrbe. Spletna stran ministrstva je na voljo na tej povezavi, njihov kontaktni center pa je na številki 080 9810 dostopen ob ponedeljkih med 9. in 12. uro, ob torkih, četrtkih in petkih pa v enakem terminu in med 14. in 17. uro.

ZZZS pa nudi informacije o vključenosti zavarovanih oseb v sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, in sicer na spletni strani, ter na telefonski številki 01 30 77 605, ki bo pričela delovati v ponedeljek.

Zavarovanci lahko sicer urejenost zavarovanja za dolgotrajno oskrbo na spletni strani ZZZS preverijo tudi sami.

Na vprašanje glede kadrovske problematike v domovih za starejše je Maljevac odgovoril, da je v zaključni fazi priprava posebnega zakona, ki ga bodo predvidoma v dveh tednih poslali v javno obravnavo. Zakon bo prinesel pomemben korak na področju kadrov v domovih za starejše, je prepričan minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija