ODPRLA SO SE VOLIŠČA ZA PREDČASNO GLASOVANJE: Začetek drugega kroga tudi v dveh obalnih občinah

Slovenija

Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, bo v teh dneh možno predčasno glasovati. Državna volilna komisija je občinskim volilnim komisijam priporočila, da kot dan predčasnega glasovanja določijo sredo, torek in četrtek pa glede na krajevni običaj oziroma potrebe.

V 165 od 212 občin so župane za prihodnji štiriletni mandat izbrali že 20. novembra, ko so izvolili tudi nove občinske svete. V 47 občinah, kjer nobeden od županskih kandidatov ni dobil večinske podpore, pa se bodo morali 4. decembra znova odpraviti na volišča. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta bila najuspešnejša v prvem krogu. Na župane med drugim čakajo tudi v polovici mestnih občin. Gre za Maribor, Kranj, Celje, Novo Gorico, Mursko Soboto in Krško.

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo mogli na volišče, bodo imeli te dni možnost predčasne oddaje glasov. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno v torek, sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših, pa le en dan. V dneh, ki so jih za predčasno glasovanje določile občinske volilne komisije, bodo volišča odprta med 7. in 19. uro.

Drugi krog tudi v dveh obalnih občinah

Po tem, ko sta župana že v prvem krogu dobili Mestna občina Koper in Občina Ankaran, pa drugi krog čaka volivce izolske in piranske občine.  

Predčasno glasovanje v občini Piran bo potekalo danes, 29. novembra, v sredo, 30. novembra in četrtek, 1. decembra, v pritličju upravne zgradbe Občine Piran, Tartinijev trg 2, Piran.

V občini Izola pa bo predčasno glasovanje prav tako potekalo danes, jutri in v četrtek, in sicer v sejni sobi Občine Izola, Sončno nabrežje 8, Izola.

V obeh občinah bosta volišči za predčasno glasovanje odprti med 7. in 19. uro.

Volivce, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosijo, da imajo s seboj osebni dokument, s katerim izkažejo svojo identiteto ter obvestilo o volišču, na katerem bi imeli pravico glasovati v nedeljo, 4. decembra.

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, morajo občinski volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati pred volilni odborom na svojem domu. Rok za oddajo prijave se bo iztekel v sredo. Na domu lahko glasujejo tudi volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Obvestilu pa morajo priložiti ustrezno dokazilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  29 .11. 2022 ob  11: 42
BOB DNEVA

"Tako nizke stopnje politične kulture po osamosvojitvi še nismo imeli in logično je vprašanje, zakaj bi se kdo sploh želel podati v politiko in si na nek način umazati ime in sloves."
Dr. Miro Haček, politolog
Petek, 18. november 2022
vecer.com

BOB DNEVA

"Če imamo praznik demokracije vsako nedeljo, te nedelje niso več tako posebne, kot bi lahko bile. V tem kontekstu bi veljalo čuvati praznik demokracije in ga obvarovati pred zlorabami."
Tomaž Deželan, profesor na FDV
Torek, 22. november 2022
vecer.com

BOB DNEVA

"Vodilni na mestnih funkcijah so zmotno prepričani, da nam s pozicije moči lahko z zmagoslavnim pokroviteljskim nasmeškom servirajo instantne rešitve za kompleksne mestne probleme in nas samovšečno izključijo iz procesa soodločanja."
Tanja Cvitko, producentka
Sobota, 26. november 2022
vecer.com