ODPRTA VOLIŠČA ZA TROJNI REFERENDUM: Usoda zakonov bo znana pozno zvečer, uradni izidi pa šele januarja

Slovenija

Po vsej Sloveniji so se ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč za referendumsko glasovanje. Na njem državljani odločajo o uveljavitvi zakonov o vladi, o dolgotrajni oskrbi in o RTVS. Volivci lahko svoj glas oddajo do 19. ure, prvi izidi današnjega glasovanja pa bodo znani po 20. uri.

V Sloveniji se je odprlo 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Volivci bodo na referendumih odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor.

Vsak volivec se sam odloči, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh. Pri sebi mora imeti osebni dokument, s katerim izkažejo svojo identiteto, obvestila, ki ga je prejel na dom, pa na volišču ne potrebuje. Pred glasovanjem se bo moral podpisati v volilni imenik za vsak referendum posebej, nato pa prejel glasovnice za tiste referendume, za katere se je podpisal v volilni imenik.

O vsakem zakonu volivec glasuje tako, da obkroži besedo za, če želi glasovati za njegovo uveljavitev, ali proti, če zakonu nasprotuje.

Volišča bodo odprta do 19. ure, po koncu glasovanja pa se bodo podatki o izidu glasovanja ugotavljali za vsak referendum posebej. Prvi delni izidi bodo predvidoma znani po 20. uri, nato pa se bodo rezultati na spletni strani Državne volilne komisije (DVK) sproti posodabljali.

Usoda zakonov bo predvidoma znana pozno zvečer. Zakon je na referendumu namreč zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev, je v začetku tedna sporočila DVK.

Prvi podatki o volilni udeležbi pa bodo znani okrog 12.30, in sicer za udeležbo do 11. ure, podatke o udeležbi do 16. ure pa bodo predvidoma sporočili ob 17.30. Kot opozarja DVK, bodo ti podatki znani le za udeležbo na referendumu o spremembah zakona o vladi, po 19. uri pa se bodo ugotavljali za vsak referendum posebej.

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce napeljevala h glasovanju za ali proti zakonu. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Izidi današnjega glasovanja sicer še ne bodo dokončni. V ponedeljek jih bodo namreč dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti iz Slovenije, 5. decembra pa z glasovnicami iz tujine.

Uradni izidi referendumov pa bodo predvidoma znani šele januarja prihodnje leto. Zaradi ugotavljanja kvoruma bo namreč ministrstvo za notranje zadeve pripravilo še podatke o številu volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika o zaključka glasovanja. To bo glede na rokovnik referendumskih opravilo 14. januarja, DVK pa bo poročilo o končnem izidu glasovanja sprejela najpozneje 24. januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija