ODZIV VLADE NA ZAHTEVE GASILCEV: "Neupravičeno! Imeli bi 35 odstotkov višje plače od policistov" (VIDEO)

Slovenija

Vlada zahteve gasilcev, ki so na današnjem shodu v prestolnici izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem, razume kot neupravičene. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je bil shod nepotreben, zahteve protestnikov pa nerazumne. Poklicni gasilci so namreč glede na primerljive poklice ena bolje plačanih skupin.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za javno upravo, je bilo na današnjem protestu slišati zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, čeprav njihove plače glede na primerljiva delovna mesta niso med najnižjimi. "Če bomo želeli pripeljati reformo do pričakovanega cilja, torej da pravično naslovimo vse poklicne skupine v javnem sektorju, se bomo morali začeti pogovarjati na podlagi podatkov, in ne na ulici," je dejala ministrica.

Podatki, ki jih je danes objavilo ministrstvo, namreč kažejo, da je povprečna plača gasilca s srednješolsko izobrazbo leta 2022 znašala 2128 evrov, gasilca z višješolsko izobrazbo 2619 evrov, gasilca z visokošolsko izobrazbo pa 2976 oziroma 3231 evrov. V primerjavi z letom 2015 se je povprečna plača gasilcu s srednješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, za enak odstotek tudi tistemu z višješolsko izobrazbo, tistemu z visoko šolo pa se je plača med leti 2015 in 2022 povečala za 28 odstotkov oziroma 17 odstotkov.

Ob tem so se jim plače poviševale bistveno bolj kot denimo vzgojiteljem. "Iz podatkov izhaja, da gredo ta nesorazmerja znatno v prid gasilcem, kljub zadnjim predvidenim povišanjem plač vzgojiteljic," so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Zahteve gasilcev po povišanju plač za osem plačnih razredov po mnenju vlade pomenijo, 'da želijo imeti bistveno višje plače kot primerljive skupine'. Tako bi imeli za 35 odstotkov višje plače od policistov. "Vlada zahtevo gasilcev razume kot neupravičeno, saj želi plačna razmerja med omenjenimi poklicnimi skupinami, ob zavedanju, da predstavljajo izjemno pomemben del za delovanje države, ohranjati," so še zapisali. Ministrica je takšne zahteve gasilcev ocenila kot 'izjemno nerealne'.

Ajanovič Hovnikovo tudi čudijo zahteve gasilcev, da je treba nasloviti zaposlene, ki se nahajajo pod minimalno plačo. Pri pripravi reforme plačnega sistema je namreč vlada identificirala nekaj prioritet, med katerimi je prav naslavljanje minimalne plače oziroma delovnih mest, ki se nahajajo pod minimalno plačo, je poudarila.

"Vlada v gasilcih vidi enakovredne partnerje, zato verjame, da imajo iskreno namero realizirati tisto, kar so se vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja zavezali z dogovorom oktobra 2022," so še zapisali na ministrstvu. Vlada tako pričakuje odziv na predlog izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja ter na izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij, ki so bila 9. februarja predstavljena vsem sindikatom javnega sektorja.

Poklicni gasilci so na današnjem shodu od vlade zahtevali tudi spoštovanje, a se to po besedah ministrice gradi v skupnem dialogu. "Če želiš spoštovanje, moraš spoštovanje tudi dati in danes temu ni bilo tako," je poudarila.

Podobnega mnenja je minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril, da je protest zagotovo legitimna oblika delovanja vsakega sindikata, a ga današnje dogajanje na shodu žalosti. Udeleženci shoda so namreč uporabljali tudi pirotehniko in zažigali predmete, kar po Šarčevih besedah 'gasilcem ne pritiče'.

???? "Prišli bomo pred Ministrstvo za javno upravo, prišli bomo pred Ministrstvo za obrambo. In ja, gospe in gospodje, če nas ne boste slišali, bomo prišli tudi pred vaša vrata!" - Silvo Kuntarič, Gasilska brigada Ljubljana Mandarini v zdravstvu na 15.000 evrih, gasilcem na minimalki pa morda 100 evrov povišice, to ne bo šlo. Današnji shod je bil precej nedvoumno sporočilo nam vsem. Toplo in v najboljši veri svetujem Vladi, da delavcem prisluhne in se s sindikati dogovori za primeren dvig delavskih plač. Koalicijsko dogovorjeni okvir enka=minimalka ter razmerje 1:7 je, navsezadnje, krasno izhodišče za zmanjševanje ne-enakosti oziroma za rez v privilegije mandarinov na vrhu in krepitev pravic delavcev na dnu ????

Objavil/a Miha Kordiš dne Četrtek, 16. februar 2023

Šarec in Ajanović Hovnikova sta sicer prišla med gasilce pred vladno stavbo, a je morala po Šarčevih besedah ministrica zapustiti prizorišče, 'ker so začeli proti njej leteti predmeti'. Ministrica je po lastnih besedah želela pokazati, da resno jemlje socialni dialog, a se je morala s shoda umakniti, saj so policisti, ki so varovali shod, ocenili, da tam ni več varno.

Poklicni gasilci so namreč v prestolnici na shodu izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljeni z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni.

[ODZIV] Ostro obsojamo današnji hujskaški nastop, laži in zavajanje sekretarja SPGS. #socialnidialog...

Objavil/a Ministrstvo za javno upravo dne Četrtek, 16. februar 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  17 .02. 2023 ob  09: 29
@kokodek se vidi, da si prvorazredni butec v tem vesolju ! Za plače v realnem sektorju so krivi previsoki prispevki in zblojen socialni sistem, ki ga imamo v državi ! Sam delam v realnem sektorju kot samostojni podjetnik. Veš zakaj nimam zaposlenih ? Ker se mi ne da plačevat jebivetre za njihove izgovore o bolniškem, pravicah in sploh o tem, ko gredo ženske na enoletno porodniško in pol ti pride proti koncu leta in ti reče, da pričakuje še enega otroka ! Kaj misliš, da bo nekdo cuzlau plačo za mlatenje prazne slame...sploh pa, ko mi pride filozofirat o izobrazbi, ko želi višino plače na osnovi njihove izobrazbe...bwahahahahha...pol pa pojdi delat tisto za kar si se izobraževal oz. v JS ali JU, tam dajejo plače na lepe oči...
JKDWingChun |  17 .02. 2023 ob  07: 26
Gasilci bi si tudi zasluzili 35 odstotkov visje place kot policisti! Koga kurca so policisti več od gasilcev? Prej manj! Jebejo folk zaradi manjsih prekrskov in ga obravnavajo kot da je nakvecji kriminalec v državi samo zato da bo proracun vecji! Gasilci ki rizkirajo svoje zivljenje ko grejo v ogenj resevat ljudi, na katere se vsi obrnemo ko smo v pozarih ali prometni nesreči itd. a takim je pa težko dat vecjo plačo? Glede na delo ki ga opravljajo bi bilo posteno da imajo 50% vecje place od policije, vojske itd dalje!

VSEM GASILCEM HVALA ZA VEDNO PRIPRAVLJENOST IN POŽRTVOVALNOST!
Imperio  |  16 .02. 2023 ob  23: 45
Naslov članka pa za en drek.
Piši raje o komandirju juriču.
Miličniku, ki zida vilo za dva milijona.
japajade |  16 .02. 2023 ob  18: 35
kokodek@, delavce v gospodarstvu plačujejo lastniki podjetij in to ni država , spr. privat kapital ! Gasilci so del javne uprave in kot taki, plačani iz proračuna ! Protesti so nastali zaradi plač zdravnikov, ki so v času covida dobivali enormne dodatke in ko le teh ni bilo več, so zagrozili s stavko, saj nihče ni želel dobiti manj, kot v covid obdobju !
kokodek |  16 .02. 2023 ob  17: 53
11
malo temu, malo onemu, starim zdravnikom največ ........in imamo vsak dan protest za višje plače....delavce v gospodarstvu pa se sploh ne sliši