OKREPITE IMUNSKI SISTEM NA NARAVEN NAČIN: Živila, ki vam pri tem lahko pomagajo

Trendi

Bliža se zimski letni čas, kar na žalost pomeni tudi različne in bolj pogoste bolezenske težave, ki lahko prizadenejo vaš imunski sistem. Za močan imunski sistem je pomembno, da skrbite za zadostno količino gibanja, počitek in predvsem za zdravo prehrano. Če klub vsemu 'staknete' recimo prehlad, bo pri odpornejših ljudeh potek okrevanja tako lažji in hitrejši. V nadaljevanju je predstavljenih pet živil, ki veljajo za močne zaveznike imunskega sistema.

Gobe

Gobe so že tisočletja znane po svojih zdravilnih učinkih. Imajo visoko hranilno vrednost, poseben okus in odlično sestavo – vsebujejo tako prehranske vlaknine kot tudi velik delež beljakovin, hkrati pa imajo zelo malo maščob, piše Ordinacija.hr.

Ingver

Ingver ima številne močne protivnetne lastnosti in deluje tudi kot antioksidant. Vsebuje tudi gingerol, bioaktivno snov, ki se je izkazala za obetavno pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni z zniževanjem ravni oksidativnega stresa v žilah in vnetnih procesov v predelu srca. Uporabite ga lahko svežega ali iz njega pripravite čaj.

Brokoli

Veliko pozornosti v zadnjem času namenjajo brokoliju, domnevnemu viru najmočnejše biokemične spojine, ki podpira zdravje imunskega sistema, sulforafana. Sama po sebi se je izkazala za sestavino, ki naj bi dvigovala raven antioksidantnih komponent.

Kurkuma

Če morate izbrati eno komponento, ki bo podpirala zdravje imunskega sistema, potem izberite korenino kurkume. Znižuje raven holesterola in kortizola, lahko prepreči spremembe v imunskem sistemu, zmanjša otekanje v sklepih in je odlična začimba za kuhanje.

Česen

Ne samo, da bo zaradi njega vsaka jed okusnejša, vsebuje tudi številne sestavine, ki uravnavajo imunski sistem. Bogat je z vitaminom C, ki je koristen pri zaščiti pred prehladi in notranjimi okužbami ter je vir organskih žveplovih spojin (kot je alicin), ki imajo imunomodulatorne lastnosti in blažijo simptome gripe in prehlada. Nekatere raziskave so pokazale, da je česen odličen za nadzor, pa tudi zmanjšanje telesne teže.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija