V Kopru se je pred dnevi odvila prireditev Mlado oljčno olje, ki je povezala deležnike izobraževalnih institucij, pridelovalce oljk in širšo javnost. Na njej so med drugim govorili o težavah oljkarskega sektorja, med katerimi izstopajo nepopolne evidence proizvodnje oljčnega olja, ki so osnova za strategije razvoja oljkarstva.
OLJKARJI SO SE ZNAŠLI V TEŽAVAH: Njihovi stroški so vse višji, s strani države pa ni prave spodbude (VIDEO)
Koper
Svetovni dan oljk je namenjen ozaveščanju o pomenu oljkarstva za trajnostni gospodarski in družbeni razvoj ter ohranitev naravnih virov. Njegovo obeležitev so letos v Inštitutu za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper organizirali sedmič, tokrat ob podpori Zveze društev oljkarjev Slovenije, Mestne občine Koper in ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ostalih partnerjev.
Oljkarji so med drugim izpostavili aktualne težave sektorja in predstavili svoje poglede na potencialne izboljšave. Prisotni so se strinjali, da so zaradi nepopolnih letnih evidenc proizvodnje oljčnega olja in zasajenih površin oljk potrebni novi mehanizmi pridobivanja podatkov.
Kot je razložila mlada prevzemnica ekološke kmetije Olea Martina Veršnik, so trenutni izzivi povezni z visokimi pridelovalnimi stroški, odkupne cene pa stroškom ne sledijo. Kljub temu vidi potencial v slovenskem oljkarstvu in upa, da ga bodo prepoznali tudi odločevalci ter sektor podprli kot samostojno panogo.
Koordinator za razvojne projekte na Mestni občini Koper Marinko Hrvatin je povedal, da se po njegovi oceni že več desetletij na področju oljkarstva ni zgodilo nič resnega. Prepričan je, da lahko z evidencami in redom spremenijo situacijo v oljkarstvu, ob tem pa je dodal, da so verodostojni podatki pri tem nujni. Izpostavil je tudi dobre prakse v Italiji in na Hrvaškem.
V. d. generalne direktorice na direktoratu za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Maša Žagar je povedala, da ima oljkarstvo kot sektor velik potencial. Za resno strategijo kateregakoli sektorja pa je pomembno, da so na voljo pravi podatki, je še poudarila. Dodala je, da je oljkarstvo v primežu trenutnih težkih razmer, podnebnih sprememb in energetske krize.
Komentiraj
Moti me, da nimamo v celotni Istri eno in samo eno zaščiteno označbo porekla.
Kaj nam čejo nagrade, ko pa v Sloveniji pridelamo tako malo olja, anzi sploh ne vemo, koliko olja pridelamo.
Kako vezo ima vlada z našimi mikro oljkarji.
V Italiji je 800.000 (!!) pridelovalcev oliv.
Naši pa se obnašajo, kot da bo brez njih konec sveta.
Verjamem, da je zaton Janšizma za marsikoga boleč, ma kaj čemo, svet gre naprej in se morate s tem sprijaznit.
Alora imamo v Istri lahko 3 zaščitene označbe porekla
slovensko, hrvaško, italijansko (za oljčnike v Miljah).
Kaj pa če bi naredili še Pobeško, Dekansko, Malijsko, Kortežansko, Izolsko...
Ma ste prav bogi.
Sadite raje repo, kot so jo vaši dedki in babice od tam gor.