OPOLNOČI PODRAŽITEV: Takšne bodo nove cene goriv

Slovenija

Regulirane cene naftnih derivatov se bodo ob nespremenjenih trošarinah opolnoči zvišale. Na servisih zunaj avtocest se bo neosvinčeni 95-oktanski bencin podražil za 3,4 centa na 1,445 evra za liter, dizel pa za 4,1 centa na 1,498 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za 4,8 centa na 1,159 evra za liter.

Cene bodo veljale do vključno 26. februarja, je danes sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen, bi bilo po njihovih navedbah ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti okoli 1,519 evra, za liter dizelskega goriva okoli 1,585 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,295 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene ter lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva, 0,0694 evra za liter 95-oktanskega bencina in največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Cene teh naftnih derivatov se bodo po navedbah ministrstva tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Tudi na Hrvaškem od jutri višje cene goriv

Na Hrvaškem bodo od torka veljale višje cene pogonskih goriv. Cena 95-oktanskega bencina se bo zvišala za tri cente na 1,45 evra za liter, dizla pa za pet centov na 1,48 evra za liter, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Nove cene bodo veljale naslednjih 14 dni.

Cena modrega dizla, ki ga uporabljajo v kmetijstvu, bo od torka višja za pet centov in bo znašla 94 centov za liter.

Če ne bi bilo vladnih ukrepov in bi trgovci maloprodajne cene lahko oblikovali prosto, bi cena bencina na Hrvaškem po navedbah vlade od torka znašala 1,57 evra za liter, dizla 1,63 evra za liter, modrega dizla pa 1,03 evra za liter.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija