ORANŽEN ALARM ZA SLOVENIJO: Najhuje bo na tem delu države (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Vremenoslovci so za danes izdali oranžno opozorilo za osrednjo in obe vzhodni regiji. Napovedujejo, da bodo popoldan posebej na vzhodu nastajale močne nevihte z nalivi in sunki vetra. Meteorolog Brane Gregorčič ljudem svetuje, naj preventivno očistijo odtoke in pospravijo predmete, ki bi jih lahko odnesli sunki vetra.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da se bodo padavine danes postopno razširile nad celotno državo. Plohe in nevihte so se zjutraj sicer pojavljale bolj na zahodu države. "Čez dan se bo ob prehodu vremenske motnje težišče vremenskega dogajanja pomaknilo bolj nad vzhodno Slovenijo. Močne nalive in sunke vetra lahko popoldan pričakujemo posebej na območju Štajerske, Prekmurja, dela Posavja in dela Koroške," je dejal Gregorčič.

⛈ Vstopili smo v vremensko najbolj nestabilen dan tega tedna. Skozi ves dan bodo nastajale padavine, ki se bodo od juga v pasovih pomikale čez Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte, ki lahko popoldne predvsem v vzhodni polovici Slovenije prerastejo v krajevna neurja z močnimi sunki vetra in nalivi, izključena ni niti manjša toča. ⚠️ Ob tem lahko v kratkem času pade več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar lahko povzroči močnejši porast manjših rek in hudournikov, možna so tudi razlivanja. ???? Na animaciji je prikazana predvidena intenziteta padavin v 15-minutnih intervalih. Izračun je narejen na podlagi meteorološkega modela ICON-D2. Avtor napovedi: Rok Nosan Avtor animacije: Amadej Krepek

Objavil/a Meteoinfo Slovenija dne Ponedeljek, 20. maj 2024

Svetuje, da ljudje preventivno očistijo odtoke, saj se lahko pojavljajo težave z meteorno vodo. Vodotoki predvidoma zaradi kratkotrajnosti padavin ne bodo poplavljali, se pa lahko zgodi, da bo ponekod poplavila meteorna voda. "Šibke točke so predvsem podvozi in območja, kjer je oblika terena ali odvodnjavanje tako, da se lahko ob močnih nalivih pojavljajo težave," je navedel. Pred sunki vetra je dobro okrog bivališč tudi pospraviti, predvsem predmete, ki jih lahko veter odnese, je priporočil.

Po podatkih hidrologov Mura in Drava ohranjata veliko in ustaljeno vodnatost. Pretok Drave se bo do noči še povečal. Verjetna bodo manjša razlivanja na običajnih območjih. Drugod po državi se vodnatost počasi zmanjšuje, izraziteje v zahodni polovici države.

Glavnina nevihtnega dogajanja bo v današnjem popoldnevu. Razvoj prvih večjih kumulonimbusov, ki se bodo nato oblikovali...

Objavil/a Neurje.si dne Torek, 21. maj 2024

Bodo pa ob prehodu neviht z nalivi popoldne reke ponovno naraščale. Možno bo hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov, lahko pride tudi do zastajanja padavinskih voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v vzhodni polovici Slovenije.

V sredo bodo pretoki večjih rek v zahodni in vzhodni Sloveniji še zmerno naraščali, drugod pa bodo reke že upadale. Ob krajevnih plohah in nevihtah bodo lahko ponovno narasli posamezni hudourniški vodotoki na severu države.

Najvišje dnevne temperature se bodo danes gibale od 15 do 23 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči bodo padavine v večjem delu države prehodno ponehale. Za sredo pa vremenoslovci napovedujejo krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na severu države, so zapisali na Arso.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija