ORANŽNI ALARM ZA SLOVENSKO ISTRO IN POSOČJE: Količina padavin lahko v šestih urah preseže 100 litrov na kvadratni meter

Slovenija

Danes bo v slovenskem Primorju spremenljivo do pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale krajevne plohe ali nevihte. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 22 °C. Pihal bo šibak jugo, ki se bo sredi popoldneva začel krepiti. Morje bo rahlo vzvalovano (2), na odprtem tudi zmerno vzvalovano (3). Vzvalovanost se bo zvečer in v prvem delu noči prehodno še nekoliko povečala. Vidljivost bo nad 10 km, ob močnejših padavinah bo zmanjšana.

Zaradi pričakovanih močnih padavin so za severovzhod, severozahod in jugozahod države izdali oranžno vremensko opozorilo, je pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Opozorilo velja od okoli 15.00 do noči na petek. Za preostali del države velja rumeno opozorilo.

Količina padavin v goratem svetu zahodne Slovenije lahko ponekod preseže 100 litrov na kvadratni meter, na severovzhodu pričakujejo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Ta dež bo padel v razmeroma kratkem času, v približno šestih urah, med 18.00 in 24.00.

Povišana bo gladina morja – opozorilo

V času današnje popoldanske plime med 17.00 in 19.00 bo gladina morja zaradi vremenskih vplivov dodatno povišana. Morje ima 17 stopinj Celzija.

Danes popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek se bodo ob prehodu vremenske fronte pojavljali močni krajevni nalivi.

O tem, kako hitro se lahko vremenska situacija spremeni, pričata objavljeni fotografiji s skupno količino padavin in...

Objavil/a Neurje.si dne Četrtek, 16. maj 2024

Danes popoldne, zvečer in v prvem delu noči na petek se bodo ob prehodu vremenske fronte pojavljali močni nalivi, opozarjajo na Uradu za meteorološko prognozo Agencije za okolje RS. Ponoči lahko hitro narastejo in poplavijo hudourniški vodotoki. Pri tem lahko pride do zastajanja padavinske vode. Obstaja nevarnost nastanka in reaktivacije zemeljskih plazov, predvsem za zahodno in vzhodno Slovenijo.

Popoldne bodo reke v zahodni polovici države zmerno naraščale, v noči na petek bodo hitro narasle predvsem na območju Posočja in dosegle velike pretoke. Temperatura rek je bila zjutraj med 7 in 16 stopinj Celzija.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, tudi nevihtami. Padavine bodo dopoldne pogostejše in močnejše v zahodnih krajih, popoldne tudi drugod. Pihal bo vzhodni do jugovzhodni veter, ob morju se bo zvečer okrepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, ob morju okoli 23 °C.

Zvečer in ponoči se bodo padavine z nevihtami razširile nad vso Slovenijo in do jutra že povečini ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14 °C.

Jutri se bo delno zjasnilo, bolj jasno bo v vzhodni polovici Slovenije. Predvsem v zahodnih krajih bodo še plohe in kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na severozahodu okoli 15 °C.

Obeti

V soboto bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla ali nizka oblačnost.

V nedeljo bo dokaj sončno vreme, popoldne bodo posamezne plohe, lahko tudi zagrmi.

Vremenska slika

Nad zahodno Evropo ter zahodnim in severnim Sredozemljem je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta bo zvečer prešla Slovenijo. Pred njo k nam v višinah od jugozahoda priteka razmeroma topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes popoldne in zvečer bodo padavine in nevihte od zahoda postopno zajele vse sosednje pokrajine. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo, ki se bo zvečer prehodno okrepil.

Jutri se bo delno razjasnilo, le na območju Alp bo še deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija