OROŽJE ZA IZRAEL NA LADJI BORKUM? Ob 17. uri pred mestno hišo v Kopru napovedan protest

Koper

Protest proti vplutju ladje Borkum, ki naj bi prevažala vojaški tovor za izraelske oborožene sile, bo danes ob 17. uri pred občino na Verdijevi ulici 10 v Kopru in se bo nadaljeval proti Luki Koper. 

43 organizacij, med njimi Gibanje za pravice Palestincev, Sindikat Mladi plus, Študentsko društvo Iskra, Infokolpa in več drugih, je sprejelo izjavo z naslovom 'Ne vojaškemu tovoru za genocid', v kateri opozarjajo, da naj bi tovorna ladja Borkum prevažala vojaški tovor za Izrael.

Ladja bi se morala sprva začasno ustaviti v Španiji, a je vplutje v špansko pristanišče preklicala in nadaljevala plovbo proti Kopru. Po navedbah španskih propalestinskih organizacij naj bi prevažala orožje za Izrael, a so španske oblasti to zanikale ter navedle, da je vojaški tovor namenjen na Češko.

"Ne glede na to, ali je orožje namenjeno v Izrael ali na Češko in od tam nemara v Ukrajino, je to orožje za oborožene sile kapitalističnih držav, ki ne prispevajo k miru in ne branijo delovnih ljudi. Podpisnice in podpisniki izjave se zavzemamo za mir in nasprotujemo oboroževanju. Promet z orožjem za imperialistične vojne je nesprejemljiv!" piše v izjavi 43 organizacij, ki od slovenske vlade med drugim zahtevajo, naj razkrije, komu je orožje na ladji namenjeno.

Gibanje za pravice Palestincev je na vlado, nekatera ministrstva in pomorsko inšpekcijo naslovilo poziv, naj ladji Borkum zavrne dostop do koprskega pristanišča. V primeru, da to ni mogoče, pa naj izvedejo inšpekcijski nadzor tovoraNa obrambnem ministrstvu pojasnjujejo, da za tranzite vojaške opreme in orožja prek ozemlja Slovenije  tranzitno dovoljenje ni potrebno in da pravnih podlag za prepoved vplutja ladje Borkum ni.

NE VOJAŠKEMU TOVORU ZA GENOCID! Izrael že več kot 7 mesecev izvaja genocid nad Palestinkami in Palestinci. Jutri bo v...

Posted by Gibanje za pravice Palestincev on Tuesday 21 May 2024

Medtem so poslanci stranke Levica na vlado naslovili pisno poslansko pobudo v zvezi z "domnevnim tranzitom orožja v države, ki kršijo mednarodno pravo, skozi Slovenijo". Kot navajajo, je tovor ladje Borkum namenjen v pristanišče Ašdod v Izraelu. Po podatkih naj bi bilo na ladji 20 ton raketnih motorjev, 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji, 1500 kg eksplozivnih materialov in 740 kg izstrelkov ter pogonsko gorivo za topove.

"Čeprav je španska vlada izjavila, da je orožje na ladji Borkum namenjeno na Češko, mednarodne organizacije opozarjajo, da obstajajo indici, da je del orožja namenjenega v Izrael. Po podatkih in dokumentaciji, ki so jih organizacije pridobile, je podjetje, ki je vpleteno v tranzit orožja v Izrael, IMI Systems, katerega lastnik je največjo izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, tesen sodelavec izraelske vojske. Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se 'v nobenih okoliščinah' imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom," navajajo v Levici.

V zvezi s tem na vlado naslavljajo pobudo, da sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in "prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture"

Vladi predlagajo tudi, da v bodoče uvede predhodne sisteme in postopke preverjanja za vse ladje, za katere obstaja verjetnost, da prevažajo vojaško tehnologijo v Izrael, "do zaustavitve vseh vojaških, policijskih in drugih operacij države Izrael v Palestini, umika izraelskih oboroženih sil in prebivalcev v nezakonitih izraelskih naselbinah iz okupiranih palestinskih ozemelj ter do priznanja Palestine".

Po pričakovanjih se slovenska vlada za prepoved vplutja tovorne ladje Borkum v Luko Koper kljub pritisku javnosti, ne bo odločila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija