OSEBNA IZKAZNICA NIČ VEČ LE V FIZIČNI OBLIKI: Te dni vas bo v nabiralniku čakalo to

Slovenija

Slovenski državljani, ki so po 28. marcu pridobili novo osebno izkaznico, bodo te dni v poštne nabiralnike prejeli začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN. S tem bodo izkaznico lahko uporabljali tudi za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Začetna gesla za aktivacijo elektronske osebne izkaznice in nastavitev kode PIN bodo uporabnikom začeli pošiljati danes, prvi pa jih bodo prejeli predvidoma v torek. Gre za skoraj 300.000 oseb, zato bo pošiljanje trajalo nekaj dni. Odslej bo pošiljanje začetnih gesel potekalo redno, kot je bilo načrtovano. Vsak, ki bo naročil novo osebno izkaznico, bo začetno geslo prejel po pošti nekaj dni po prejemu osebne izkaznice oziroma skupaj z osebno izkaznico, če jo bo dvignil na upravni enoti ali diplomatsko-konzularnem predstavništvu, pojasnjujejo na upravi. 

Elektronska osebna izkaznica za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje 

Njena uporaba v elektronskih storitvah, ki za prijavo uporabljajo SI-PASS, bo možna takoj, prilagoditev ostalih elektronskih storitev pa bo izvedena postopoma.

"Če bomo novo osebno izkaznico uporabljali za prijavo v elektronske storitve in elektronsko podpisovanje, jo moramo pred prvo uporabo aktivirati - to storimo samo enkrat in za to potrebujemo enkratno geslo, ki ga prejmemo po pošti oz. prevzamemo na upravni enoti. Ko osebno izkaznico aktiviramo, začetnega gesla več ne potrebujemo. Za redno uporabo si namreč v postopku aktivacije nastavimo svojo kodo PIN, ki jo bomo uporabljali pri prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju," so zapisali.

????Državljani, ki so po 28. marcu 2022 pridobili novo osebno izkaznico, bodo te dni v poštne nabiralnike prejeli začetna...

Objavil/a Ministrstvo za javno upravo dne Ponedeljek, 17. oktober 2022


Uporaba bo možna s čitalnikom pametnih kartic in programsko opremo IDProtect Client na operacijskih sistemih Windows in Mac. V kratkem bo na voljo tudi mobilna aplikacija na pametnih telefonih, ki bo služila kot čitalnik elektronske osebne izkaznice ter orodje za upravljanje in uporabo elektronske osebne izkaznice. Mobilna aplikacija bo dostopna v trgovinah App Store, Google Play in App Gallery.

Tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prilagaja svoje sisteme

Na ministrstvu dodajajo še, da bo v prihodnje lahko posameznik pri obisku zdravstvenih ustanov namesto kartice zdravstvenega zavarovanja uporabil svojo novo osebno izkaznico. Za to uporabo aktivacija elektronske osebne izkaznice ni potrebna. Uporaba nove osebne izkaznice za namene identifikacije v zdravstvenih storitvah je predvidena v prvi polovici prihodnjega leta, so še dodali na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  18 .10. 2022 ob  12: 58
Vem, a to je uradni dokument in s tem so zaceli. Prvi preizkus je bil green pass. Videli so, da so ljudje ovce in sedaj nadaljujejo. Imeli bomo socialni kredit tako kot na Kitajskem. Adijo svoboda.
čipollino |  18 .10. 2022 ob  06: 27
@nemebasat, pa saj menda veš, da jim že sam daješ veliko več informacij, kot jih zanima? Pa ne samo lastni državi, tako da naj te ne meče preveč na obrate zaradi osebne izkaznice.
manemebasat |  17 .10. 2022 ob  17: 58
Ne nasedajte! To je vse po planu agende 2030 in digitalizacije (KONTROLE) vsega in vseh!