PAPIRNATI RAČUN SAMO ŠE NA ZAHTEVO KUPCA: To pa ne pomeni, da ga ni treba izdati

Slovenija

Z današnjo uveljavitvijo novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) se v slovenski pravni red prenašajo določbe štirih evropskih direktiv, uvaja se tudi nekaj poenostavitev za davčne zavezance. Za potrošnike najbolj pomembna določba je, da jim prodajalec ni dolžan izročiti računa v papirni obliki, če ga ne zahtevajo sami.

To pa ne pomeni, da računa ni treba izdati. "To nima nobene povezave z izdajo računa, kajti še vedno bo moral davčni zavezanec izdati račun in bo evidentiran, le izročil se ne bo," je novembra lani v DZ zagotovil finančni minister Andrej Šircelj. Na Finančni upravi RS (Furs) so dodatno pojasnili, da kupcu zahteve po izročitvi računa v papirni obliki ni treba dodatno pojasnjevati davčnemu zavezancu. Načeloma kupec zahteva račun vsaj do takrat, ko račun plača, so zapisali.

Prodajalec tako po novem kupcu pove znesek za plačilo, izdani račun davčno potrdi, kupcu pa ga ne izroči v papirni obliki. Ali je prav, da prodajalec kupcu ni izročil računa v papirni obliki? Da, če kupec ni zahteval izročitve računa v papirni obliki, odgovarjajo na Fursu.

Hkrati z uveljavitvijo teh sprememb ni več v veljavi določba zakona o davčnem potrjevanju računov, ki določa globo za kupca blaga oz. prejemnika storitve, ki ne prevzame in zadrži računa neposredno po odhodu iz poslovnega prostora.

Za kmete pomembna novost bo uveljavljena 1. julija. Takrat bo namreč ukinjen prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV, ki je danes določen pri 7500 evrih katastrskega dohodka vseh članov kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto. Se pa bodo kmetje lahko v sistem DDV še vedno vključili, če bodo sami želeli.

Novela zakona po Šircljevih besedah sledi tudi okoljski politiki. Uvaja se namreč možnost odbitka DDV pri nakupu motornih vozil, če so namenjena za službeno rabo in so brez izpustov ogljikovega dioksida. Pogoj je, da vrednost vozila z vsemi dajatvami ne presega 80.000 evrov. V zvezi s temi vozili se lahko uveljavlja tudi pravica do odbitka DDV pri nakupu goriv, maziv, nadomestnih delov ter storitev v povezavi z njimi.

Z novelo zakona se poleg tega kot kraj obdavčitve pri e-trgovanju določa državo članico, kjer je blago potrošeno, ukinja se obveznost predložitve dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV ter uzakonja odprava plačila DDV ob uvozu pošiljk neznatne vrednosti, to je manj kot 22 evrov. Slednje sicer velja že od 1. julija lani, ko je finančno ministrstvo to uredilo s pravilnikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija