PET DO DVANAJSTIH PRED VLADO: Operaterji številke 112 bodo stavko zaostrili, ministrstvo to obžaluje

Slovenija

Stavkovni odbor operaterjev številke 112 je sprejel odločitev, da bodo v primeru, če ne pride do bistvenega premika v pogajanjih z vlado, zaostrili stavkovne aktivnosti in organizirali miren protest. Ta bo potekal pred vlado in DZ 27. marca, pet minut pred dvanajsto, so sporočili iz Sindikata ministrstva za obrambo.

Kljub nekaterim premikom v pogajanjih so ključne zahteve ostale neizpolnjene, je sindikat zapisal v sporočilu za javnost. Zato zahtevajo, da se pogajanj 21. marca udeleži tudi predsednik vlade Robert Golob, saj verjamejo, da bo njegova prisotnost prispevala k boljšemu razumevanju in reševanju ključnih vprašanj.

Neodzivnost premierja pa bodo razumeli kot pomanjkanje resnične volje za reševanje stavkovnih zahtev operaterjev, ki opravljajo ključno vlogo v centru za obveščanje in regionalnih centrih za obveščanje. Od njega pričakujejo enako odzivnost in pozornost, kot so je deležne stavke drugih pomembnih sektorjev, so zapisali v sindikatu.

Kljub razumevanju potrebe po prenovi celotnega plačnega sistema v javnem sektorju, so namreč stavkajoči operaterji in sindikat mnenja, da predlagane rešitve vladne pogajalske skupine ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. Glede tega so posebej izpostavili nezadovoljstvo z umestitvijo delovnih mest operaterjev v centrih za obveščanje primerljivo z ostalimi dispečerji.

Od vladne pogajalske skupine nadalje pričakujejo, da jim predstavi predlog, kako bo obrambno ministrstvo uvrstilo delovno mesto dispečerja 112 v plačne razrede. Ob tem pa pojasnjujejo, da njihova zahteva po 15-odstotnem dodatku k plačam zaposlenih v centrih za obveščanje ni širitev stavkovnih zahtev, temveč le varovalka, skladna z vladnim sklepom. "Ta varovalka bi se aktivirala le, če do dogovora ne bi prišlo do določenega roka," so pojasnili.

Ob tem so izrazili še razočaranje nad pomanjkanjem jasnosti in zavezujočih korakov s strani vlade glede začetka pogajanj o novi kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja.

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli 19. februarja, poteka pa v vseh 13 regijskih centrih za obveščanje in osrednjem, sicer pa operaterji stavkajo na delovnih mestih. Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

Obrambno ministrstvo obžaluje napoved zaostritve stavke operaterjev številke 112

Na ministrstvu za obrambo so v odzivu na danes napovedano zaostritev stavke operaterjev številke 112 zapisali, da obžalujejo, da se stavka nadaljuje. Ocenjujejo namreč, da so v pogajanjih s Sindikatom ministrstva za obrambo dosegli soglasje o praktično vseh točkah.

V vladni pogajalski skupini za razrešitev stavkovnih zahtev so prepričani, da so s tem soglasjem izpolnjeni pogoji za sklenitev stavkovnega sporazuma. Stavkajoči strani so namreč večkrat pojasnili, da vladna pogajalska skupina za razrešitev stavkovnih zahtev nima pristojnosti za umeščanje operaterjev v plačne razrede, a stavkovni odbor in sindikat od vladnih pogajalcev terjata prav to, čeprav v isti sapi pristajata, da so mesto za ta pogajanja v centralni vladni pogajalski skupini, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu zato obžalujejo, da stavkajoči operaterji napovedujejo protestni shod. Menijo namreč, da bo bolj učinkovito usmeriti energijo v dokončanje pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema, saj ta pogajanja intenzivno tečejo in jih lahko ob sodelovanju vseh sindikatov uspešno zaključijo.

Z operaterji vodijo odgovoren dialog, saj želijo, da se stavka konča, ker so za to ustvarili vse pogoje, so prepričani na ministrstvu. Rešitve, ki bodo v dobro operaterjev in državljanov, za varnost katerih je ključno nemoteno delovanje klicne številke 112, želijo poiskati v tvornem dialogu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija