PIRANSKI MINIBUS BREZPLAČEN SAMO ŠE ZA DOMAČINE: Kako bo vse skupaj potekalo? (VIDEO)

Piran

S 15. majem v občini Piran uvajajo spremembe na avtobusni liniji, ki povezuje Fornače s starim mestnim jedrom in pokopališčem na Arzah. Ta bo po novih pravilih brezplačen samo še za domačine, turisti pa bodo za prevoz do enega najlepših trgov pri nas morali plačati. 

Kot je pojasnil Rok Humar, vodja Urada za gospodarstvo in turizem v Občini Piran, bo od tega dne avtobus za obiskovalce plačljiv. "Za vse občanke in občane in za vse imetnike abonmajev za parkiranje na parkirišču Fornače in za mesto Piran pa bo avtobus brezplačen."

Domačini se bodo na tako imenovanem minibusu za brezplačno vožnjo identificirali s kartico. Plačevanje za ostale pa bo brezgotovinsko - z bančno kartico ali z aplikacijo Arriva na pametnih telefonih. "Tako na Androidih kot na iOsu, ali pa tudi z aplikacijo Valu oziroma, da boš kupil magnetno kartico Arrive," je še pojasnil Humar. 

Namen uvedbe plačljive vožnje za turiste je predvsem ta, da bo prebivalcem Pirana olajšan dostop do njihovih domov. Direktor Okolja Piran Neset Dulai ocenjuje, da so se domačini pozitivno odzvali na to odločitev. "Treba je vedeti, da je ta avtobus tako zelo zaseden, da večina domačinov niti ne pride nanj," je opisal. 

Tudi Pirančani so nam potrdili, da odločitev podpirajo: "Ja, ker bo manj gužve na avtobusih in bomo mi lahko imeli več prostora. In bo boljši dohodek, boljše za turizem", "Ker ljudje pridejo iz službe utrujeni in nosijo svoje stvari iz trgovine, če prideš na dopust in ne moreš 200 metrov po soncu naredit, moraš vleč in skiro in pse in vse gor", "Za nas domačine definitivno mogoče malo boljše. Ker poleti, sploh če tukaj živiš je parkirišče malo dlje, tako da mogoče je boljše, da ni toliko gužve in da se morda več ljudi odloči, da gre na sprehod, namesto na avtobus".

Obiskovalci bodo morali za enosmerno vožnjo odšteti en evro. Vozovnico bodo lahko kupili na kartomatih. Prvi je že postavljen, na glavni avtobusni postaji. Bo pa poleg minibusa sedaj plačljiv tudi prevoz prtljage. Gre za tako imenovane Dostavke - "letos bo Okolje kupilo še dva, tako da bomo vseh skupaj imeli 6. Ta storitev bo tudi v tem primeru še vedno brezplačna za naše občane, obiskovalci in vsi ostali, ki so nastanjeni po hotelih in apartmajih po Piranu, pa bodo morali tudi to storitev sedaj plačevati en evro," je pojasnil Humar. 

Pri tem je dodal, da so bili do sedaj samo domačini tisti, ki so financirali delovanje minibusa z abonmaji in mesečnimi parkirninami. Sedaj pa bo ta znesek, v vrednosti 400 tisoč evrov, deloma pokrit tudi s strani turistov, ki bodo plačali za vožnjo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaštelan |  04 .04. 2024 ob  22: 10
-1
Plačljiv busek nima veze s turizmom v Piranu.
JKDWingChun |  04 .04. 2024 ob  14: 30
Sem začel razmišljat da mogoče na regionalu dela Hrkman,ker se briše komentarje ki so resnični in ki omenjajo njega hahahaha
Evo še enkrat napišem: ZJEBALI BOSTE PIRAN ŠE BOLJ KOT JE ŽE DO ZDAJ! NIMATE BANKE,NIMATE MESARJA.NIMMATE BENCINSKE. Dejansko nimate v Piranu nič, razen tistih par turistov ki še pride tja. Zdej boste še te odgnali. Plačaj parking,plačaj bus,plačaj vstopnino na plažo,plačaj senčnik,ležalnik! Ni kej same super poteze za odgnat turiste. In pol se folk čudi zakaj vsi odhajajo na hrvaško in italjanske plaže in mesta! Budale
va cagar |  03 .04. 2024 ob  12: 05
domačini (ali) občani , to je bistvena razlika." Pri tem je dodal, da so bili do sedaj samo domačini tisti, ki so financirali delovanje minibusa z abonmaji in mesečnimi parkirninami. "Torej bi morali imeti zastonj samo tisti,ki plačujejo abonmaje za center Pirana.