Planica in pokal Vitranc lepo napolnita tudi proračun

Primož Finžgar, generalni sekretar organizacijskega komiteja (OK) Planica, je dejal, da je bil proračun letošnjega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici 1,8 milijona evrov, proračun svetovnega pokala alpskih smučarjev za pokal Vitranc v Kranjski Gori, ki je bil 8. in 9. marca, pa 1,26 milijona.

"Zadnja leta smo planiško prireditev vselej tudi s finančnega vidika izpeljali uspešno in računamo, da bomo tudi letos finale končali s pozitivno ničlo. Milijon evrov proračuna dobimo od sponzorjev, ostalo pa z vstopninami in televizijskimi pravicami," je razkril Primož Finžgar.

Tudi letos je potekala akcija Planica brez alkohola, želja organizatorjev, da bi šlo res za pravi športni praznik, pa dobiva iz leta v leto večjo potrditev. Skakalci so zadnjič leteli na velikanki bratov Vlada in Janeza Goriška v takšni obliki, saj bodo po besedah Jelka Grosa, vodje tekmovanja, v dolini pod Poncami že junija zabrneli stroji in bodo letalnico obnovili in posodobili, da bo omogočala še daljše polete. Neuradni svetovni rekord, ki je bil od leta 1987 pa do 2011 v lasti Planice, ima sedaj norveški Vikersund, kjer je leta 2011 Norvežan Johan Remen Evensen poletel 246,5 metra.

Srečko Medven, generalni sekretar OK pokala Vitranc, je opisal razliko med pokalom Vitranc in planiško skakalno tekmo. "Planica je še enkrat dokazala, da je to vseslovenski športni praznik, da ljudje radi prihajajo. Imamo dobro ekipo, kar je še dodatni motiv, današnja zmaga to potrjuje. Lahko rečem, da ima Planica v slovenskih srcih posebno mesto. Podobno je bilo včasih s pokalom Vitranc, ko smo imeli dobro ekipo v časih Bojana Križaja, Roka Petroviča in tudi Jureta Koširja. Se pa prireditvi razlikujeta tudi po sami vsebini. Pokal Vitranc je vrhunska športna prireditev, Planica pa je poleg tega tudi vseslovensko ljudsko rajanje."

Finance pokala Vitranc za letos še niso dokončno znane. "Nimamo še vseh podatkov. Vitranc bo tudi v letos finančno uspešen. Nekaj denarja bo ostalo za delo z mladimi v kranjskogorskem klubu ter priprave na tekmo prihodnje leto za 53. pokal Vitranc, ko bo tekma 8. in 9. marca. Tudi Smučarska zveza Slovenije je dobila svoj delež, okrog 180.000 evrov v gotovini, in bo lahko dopolnila proračun za delo alpskih reprezentanc. Načrtovali smo 1.260.000 prihodkov in 1.220.000 odhodkov. Prihodke smo zagotovili, tudi odhodki so v ostali v tem okviru. Odhodki so bili višji kot običajno zaradi obilnih snežnih padavin, odstranjevanja snega ter utrjevanja proge," je pojasnil Medven.

Jure Žerjav, župan Kranjske Gore, je dejal, da je v njegovi občini prek 500.000 nočitev letno, od tega jih je v času svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici 20.000. "Planiško tekmovanje je poleg novoletnih praznikov eden od vrhuncev naše celoletne sezone. Zaradi tekme v skokih pridejo gostje iz daljne Norveške, Poljske in Nemčije, ki so tradicionalno dobri gostje. Norvežanov je letos sicer nekoliko manj zaradi njihovih praznikov. Pomembni pa so tudi dnevni gostje, ki dodobra napolnijo Planico. V občini je 5500 prebivalcev ter prek 5000 postelj v hotelih in zasebnih namestitvah, v tednu planiških poletov pa so dobro zasedeni tudi počitniške hiše in apartmaji, zato se številno prebivalcev potroji. S turistično takso pridobimo 500.000 evrov, letni proračun pa znaša med osem in deset milijonov evrov," je ocenil Žerjav

Žerjav je kot največji gradbeni projekt letošnjega leta navedel gradnjo 300-kubičnega vodohrana v Planici. "Raste nordijski center, ki bo še dodatno obogatil turistično ponudbo Kranjske Gore. Žal smo lani v Južni Koreji zapravili realno možnost, da bi imeli nordijsko svetovno prvenstvo že leta 2017, lahko pa ga dobimo leta 2019, čeprav bo Oberstdorf veliko resnejši tekmec, kot je bil pred letom dni. Toda Planica s svojim ugledom in z vrhunsko organizacijo tekem lahko pridobi SP. Realnih možnosti, da bi pripravili svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, pa ne vidim, ker nimamo smukaške proge, več krajev za eno prvenstvo pa nima pravih možnosti za uspeh, ker vsi težijo k temu, da so razdalje med prizorišči čim krajše," je sklenil Žerjav.