PO ČETRTEM STRATEŠKEM DIALOGU MED SLOVENIJO IN ZDA: "Tudi nebo ni meja našega sodelovanja"

Svet

Predstavniki Slovenije in ZDA so danes v Ljubljani opravili četrti strateški dialog med državama, ki je bil posvečen razpravam o globalnih varnostnih vprašanjih ter sodelovanju na različnih področjih, tudi raziskovanju vesolja, Slovenija pa je podpisala sporazum za sodelovanje pri civilnem raziskovanju in miroljubni uporabi Lune, Marsa in drugih planetov. 

Na četrtem strateškem dialogu med Ljubljano in Washingtonom, ki sta ga vodila državna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Sanja Štiglic ter pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve James O'Brien, so med drugim razpravljali o odnosih med Slovenijo in ZDA ter izmenjali stališča o globalnih in regionalnih varnostnih vprašanjih, tudi v luči članstva Slovenije v Varnostnem svetu ZN. 

"Jasen je skupen interes za krepitev dvostranskih odnosov, ki jih v zadnjem obdobju zaznamuje povečana dinamika stikov na najvišji politični ravni," je dejala Stigličeva. O'Brien in Štiglic sta ob tem podpisala memorandum o sodelovanju na področju boja proti dezinformacijam.

Dialog je bil posvečen tudi iskanju novih priložnosti na področju znanosti, tehnologije, umetne inteligence in raziskovanja vesolja. "Tudi nebo ni meja našega sodelovanja," je ob tem dejal O'Brien.

Slovenija je danes kot 39. država podpisala sporazum Artemis, ki vzpostavlja okvir za sodelovanje pri civilnem raziskovanju in miroljubni uporabi Lune, Marsa in drugih planetov"Slovenija se pridružuje načelom, vrednotam in pravilom o miroljubni uporabi vesolja kot skupnega dobrega človeštva, določa načela mednarodnega sodelovanja, hkrati pa si s tem korakom odpira izjemno pomembna strateška vrata do sodelovanja tudi v ameriških vesoljskih programih," je dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Matevž Frangež. Povedal je še, da je odbor DZ za zunanjo politiko davi potrdil odločitev vlade, da sprejme uradno povabilo Evropske vesoljske agencije (ESA) k polnopravnemu članstvu.

Pomočnica glavnega svetovalca za mednarodno in vesoljsko pravo pri Nasi Rebecca Bresnik in astronavt Nase s slovenskimi koreninami Randolph Bresnik pa sta izpostavila zlasti prednosti in doprinose sodelovanja med Slovenijo in ZDA na področju raziskovanja vesolja.

Med temami današnjega strateškega dialoga je bil tudi projekt Phoenix, program za prehod s premoga v male modularne jedrske reaktorje. S sodelovanjem v projektu bo Sloveniji omogočena tehnična podpora ameriške vlade pri izdelavi študije o primernosti rabe novih jedrskih tehnologij oziroma malih modularnih jedrskih reaktorjev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija