PO KOPRSKIH OBMEJNIH VASEH VEDNO VEČ PREBEŽNIKOV: Srečujejo jih podnevi in ponoči, za seboj puščajo smeti (VIDEO)

Kronika

Na območju koprske policijske uprave še naprej beležijo največji pritisk nezakonitih prečkanj meje, samo v preteklem vikendu so policisti obravnavali kar 587 ilegalnih prehodov državne meje. O povečanem številu prebežnikov poročajo tudi domačini obmejnih vasi, izreden porast prebežnikov tako denimo opažajo v Rakitovcu ter Zazidu. 

Migranti prihajajo v večjih skupinah, krajani pa jih vidijo vsakodnevno – tako ponoči kot tudi podnevi. Nekateri v vasi tudi prenočijo, drugi potrkajo na vrata, prosijo za hrano in vodo. Dušan Rožac, predsednik Krajevne skupnosti Rakitovec je izpostavil, da je med vaščani prisoten strah: "Bom povedal po pravici, prej ni bilo treba nič zaklepati. Zdaj pa moramo zaklepati hiše, ker se bojimo. Nikdar ne veš, kdo pride."

Po drugi strani pa so prestrašeni tudi prebežniki. "Ne vedo, kam iti. Pogosto vprašajo za vodo in za hrano. Vprašajo nas tudi, če je to Slovenija," je še opisal Rožac. 

Poročajo pa tudi o onesnaževanju s strani migrantov. Nekaj metrov od glavne ceste, ki vozi do vasi, lahko najdemo nahrbtnike, oblačila, spalne vreče in odeje, pa tudi ostale smeti. Podobno pa je tudi na železniški postaji, kamor prebežniki pogosto pridejo peš po železniški progi. 

Občina je o situaciji obveščena, domačini pa dobro sodelujejo tudi s policijo, ki po njihovih ocenah dela dobro. Na koprski policijski upravi so do 30. septembra letos obravnavali skoraj 8.000 ilegalnih migrantov, kar je približno 220 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. 

Vodja oddelka za državno mejo in tujce na PU Koper Viljem Toškan je pojasnil, da v zadnjem času mejo nelegalno prestopajo predvsem državljani Burundija in ostalih afriških držav, več pa je tudi državljanov Afganistana. Vse več je družin in majhnih otrok. Več pa v spodnjem videoposnetku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  13 .10. 2022 ob  17: 08
-3
Najdete jih tudi ob cesti do belega kriza.
Gdo je vecji ekonomski migrant? :-)
Stric iz ozadja |  13 .10. 2022 ob  17: 07
-9
Nobenega ne briga to.... Glavno, da ni JJ in podobni na oblasti in vladi.... Dokler je in bo Obala rdeča, ni težav... Lahko nam tudi posiljujejo hčerke, vlamljajo v hiše, svinjajo na okoli.... mi z veseljem plačujemo..... pravzaprav plačajo drugi,, ker mi vsi veselo krademo..... YESSSSS, to je to raj "vukojebina"!!!!! To hočemo.... Za čefurje "'oćemo još..."... ŠEEEEEE!
Stric iz ozadja |  13 .10. 2022 ob  17: 03
-10
Mi plešemo, tra-la-la-la, celi dan in noč....... Ste hoteli in želeli? Ste posledično izvolili? IMATE!!!! Plešite!!!! Naslenjič ponovimo vajo.... ker v četrto spet ni šlo...... Keri kerlci....
ZigaZois |  13 .10. 2022 ob  13: 09
16
Skoraj ni gozdne poti, da ne bi videl smeti, kot jih opisuje članek. Najdete jih na "parenzani" pri Sečovljah, na Kokoški, pri Podgorju . . .
manemebasat |  13 .10. 2022 ob  13: 07
20
Prebezniki? To so ilegalni ekonomski migranti! Da ne zacnem o pislamizaciji Evrope.