PO PREPLAHU NA ŠOLAH: Proti 36-letniku policisti podali kazensko ovadbo

Kronika

Ljubljanski kriminalisti so ta teden v zvezi z zapisom na enem od spletnih portalov na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 36-letnika. Zapis z grožnjo z nasiljem je bil objavljen aprila in povzročil preplah na marsikateri šoli. Policija je v hišni preiskavi zasegla več elektronskih naprav in ostrih nabojev.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Martin Rupnik je v izjavi za medije pojasnil, da so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali ovadbo zaradi zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po kazenskem zakoniku, za katerega je zagrožena kazen zapora do petih let. "Neznana oseba je lažno sporočila, da grozi nevarnost, in tako povzročila, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe," je dejal Rupnik. S tem je osumljeni povzročil večjo premoženjsko škodo, to je okoli 70.000 evrov.

Rupnik je napovedal, da bo zoper 36-letnega osumljenca stekel tudi prekrškovni postopek zaradi kršitve zakona o orožju. Osumljeni je v preteklosti že bil obravnavan zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Ljubljanski kriminalisti so preiskovalna dejanja zaradi suma storitve kaznivega dejanja v povezavi z zapisom na enem izmed spletnih portalov opravili v sodelovanju s kriminalisti na območju PU Murska Sobota.

Policija je po besedah Rupnika v okviru predkazenskega postopka na okrožno državno tožilstvo naslovila dve pobudi za pridobitev registracijskih podatkov in podatkov o IP naslovih, na podlagi katerih so neznanega storilca identificirali.

Spletni komentator je na enem od slovenskih javno dostopnih medijev na začetku aprila, po streljanju na eni od finskih osnovnih šol, namreč objavil komentar z grožnjo o podobnem dogodku v Sloveniji. Upravljavec spletne strani je objavo takoj odstranil in onemogočil nadaljnjo komentiranje sporne objave. Na policiji so takrat poudarjali, da je dogodek malo verjeten, hkrati pa so slovenske šole pozvali k povečanju samozaščitnega ravnanja in pozornosti. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je takrat dejal, da so tveganja ekstremnega nasilja v slovenskih šolah majhna, vendarle pa je treba vsako grožnjo obravnavati z največjo mero resnosti. Šole so uvedle različne ukrepe, med drugim okrepitev varovanja, policija pa je povečala prisotnost okoli šol.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija