PO TRAGIČNI IZGUBI NA ŽELEZNIŠKIH TIRIH: Obalno društvo zbira sredstva za mamico, ki je ostala sama z otrokoma (VIDEO)

Koper

Decembrski duh obdarovanj in pomoči drugim v nekaterih ne živi samo ta mesec, temveč vse leto. Larisa Štoka je vodilna sila dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica, ki z dobrodelnimi škratki pomaga tistim, ki to najbolj potrebujejo. Po dečku Krisu, za katerega so s svetlobno hitrostjo zbrali potrebna sredstva, so letos – po polnih dveh letih – novo upanje podarili tudi dečku Urbanu. Zdaj pa zbirajo sredstva tudi za mamico, ki je po tragični železniški nesreči pri Postojni ostala sama z dvema otrokoma.

Tragična nesreča na železniških tirih pri Postojni je vzela dve življenji. Dva otroka sta tako ostala brez očeta in dedka, mati pa sama s krediti. Na pomoč je takoj priskočilo obalno dobrodelno društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. Samo v prvih dveh dneh akcije so zbrali že več kot 6 tisoč evrov, po zadnjih informacijah pa se je na njihovem računu do danes zbralo že skoraj 13 tisoč evrov. Bodo pa z zbiranjem sredstev nadaljevali vsaj do konca januarja.

"Vse donacije, najmanj do konca januarja, ki bodo prišle tudi brez namena, bodo za njih. Poleg tega pa se lahko tudi podjetja prek našega maila obrnejo na nas, pripravili smo tudi donatorsko pogodbo, imamo QR kodo," pripoveduje Larisa Štoka. SMS donacij za zdaj še niso odprli, lahko pa kdorkoli, ki zmore, pomaga z nakazilom na transakcijski račun društva: TRR SI56 0400 1004 7069 045.

Larisa Štoka

Je pa v letu 2023 društvo doseglo še en velik in pomemben mejnik – po dveh letih so namreč zbrali sredstva, namenjena za razvoj zdravila za dečka Urbana z redko gensko napako CTNNB1. "Denar smo začeli zbirati, ker se je v Avstraliji začel razvoj zdravila. Urbanova mamica Špela je povezala genetike celega sveta, med njimi tudi naše slovenske genetike. Tako se je združila stroka z dobrodelnim svetom," opisuje. 

In tako so uspešno zbrali dva milijona evrov, toliko pa je že v samem začetku donirala tudi ena večjih farmacevtskih združb. Zdaj v Španiji razvijajo zdravilo. Urban bo prvi, ki ga bo prejel, predvidoma v začetku ali najkasneje konec poletja. Bo pa zdravilo namenjeno tudi ostalim otrokom s to boleznijo. 

Deček Urban

So pa letos v društvu začeli tudi nov projekt, s katerim želijo socialno ogroženim pomagati razvijati njihove talente. Z zbranimi sredstvi plačujejo vadnine različnim otrokom in jim omogočajo udejstvovanje na taborih. S projektom 'Ujemi svoje sanje' so do sedaj zbrali že skoraj 100 tisoč evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija