PO VODO V SOSEDNJO VAS, IGRAČE SO IZDELOVALI SAMI: Tako se otroštva v istrski vasici Glem spominjajo domačini (VIDEO)

Koper

Ko slišimo besedo 'glam', nas ta spominja na glamur. Življenje v Glemu, v majhni istrski vasici nad Koprom pa, kot se spominjajo domačini, v njihovi mladosti ni bilo nič kaj glamurozno. Po vodo so hodili v sosednjo vas, igrače so si izdelovali sami, veliko so morali delati na kmetijah. Sedaj se Glem ponovno prebuja, saj ta očarljiva pokrajina, kjer se na edinstven način prepletajo ostanki rimskega, srednjeveškega in beneškega obdobja privablja vedno več priseljencev iz cele Slovenije. In kar naredi Glem sedaj tako glamuroznega, so zagotovo prelepe kamnite hiše v istrskem stilu in dih jemajoči razgledi.

Kakšno je bilo življenje v Glemu včasih in kakšni spomini jih vežejo na ta kraj, so nam povedali tamkajšnji domačini. "Jaz sem res domorodec. Brez 50 leti so bile tukaj krave, ovc nismo imeli, sem in tja je bila kakšna koza in kakšen osel. Čisto drugačno je bilo kot je danes. Bili smo samozadostni, sami smo si pridelali pridelke, nekaj smo prodali. Praktično smo skoraj vse imeli doma," je opisal Oras Jerman.

Artur Jerman pa: "Lepo otroštvo, dosti lepše kot zdaj, in tudi težko otroštvo. Vstalo se je zjutraj, delalo, in potem šola."Igrače pa so si izdelovali kar sami.

Tisti, ki so se v Glemu rodili, se spominjajo, da je bilo otroštvo težko. Veliko so morali delati, v vasi pa niso imeli niti vode. Že kot majhni otroci so jo s posodami hodili iskat k izviru in jo na glavah prinesli v vas. Tudi nona Nerina se spominja otroštva na vasi – kako so na glavi nosili svitek in na njem posodo, pa kdaj so dobili štirno. In še marsikaj so nam o tej istrski vasici, kjer je danes le okoli 50 prebivalcev in kamor danes prihajajo predvsem 'vikendaši', povedali domačini, tudi vnuk none Nerine. Več pa v videoposnetku na vrhu članka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija