PO ZAČETNEM NAVDUŠENJU: Podpora vladi v maju padla, Počivalšek na repu lestvice

Slovenija

Vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše je v prvem mesecu na oblasti dobila visoko povprečno oceno, maja pa kaže, da se je delež zadovoljnih zmanjšal. Padla je tudi podpora SDS, ki z manjšo razliko še vedno vodi pred LMŠ. SMC pa je edina s statistično značilno višjo podporo kot v aprilu, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo.

V anketi je tako delo vlade kot zelo pozitivno ocenilo 14,2 odstotka vprašanih (aprila 16,3 odstotka), kot pozitivno ga je ocenilo 17,4 odstotka (aprila 27,3 odstotka). Srednje ga ocenjuje 30,2 odstotka (aprila 31,9 odstotka), negativno oceno je dalo 20,9 odstotka vprašanih (aprila 13,3 odstotka), zelo negativno pa 15,3 odstotka (aprila sedem odstotkov).

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi 16,3 odstotka anketiranih najverjetneje volilo SDS, kar je 2,4 odstotne točke manj kot aprila. Največjo opozicijsko stranko LMŠ bi podprlo 14 odstotkov vprašanih in je v zadnjem mesecu pridobila 2,5 odstotne točke, poroča Delo. Sledijo SD z 8,4 odstotka podpore (0,3 odstotne točke manj kot aprila), Levica s 7,9 odstotka (1,3 odstotne točke več), NSi s 5,3-odstotno podporo (1,4 odstotne točke več) in DeSUS s 3,4 odstotka (0,3 odstotne točke več).

Čeprav se je zmanjšala priljubljenost predsednika SMC Zdravka Počivalška, je ta stranka po navedbah Dela edina, ki je maja dobila statistično značilno višjo podporo kot aprila. Njena priljubljenost se je z 0,8 povečala skoraj za trikrat na 2,3 odstotka, kaže anketa. Sledijo ji SNS z 1,8 odstotka podpore (1,4 odstotne točke manj kot aprila), Piratska stranka z 1,3 odstotka (0,9 odstotne točke manj), Dobra država, ki ostaja na 1,1 odstotka, in SAB z 0,9 odstotka (1,7 odstotne točke manj). Zadnji sta Andrej Čuš in Zeleni s pol odstotka (0,6 odstotne točke manj) ter SLS z 0,2 odstotka podpore (1,3 odstotne točke manj).

Ta mesec se je zvišal delež tistih, ki so odgovorili, da ne bi volili nikogar, in sicer za tri odstotne točke na 10,1 odstotka vprašanih. Obenem je bilo 24,1 odstotka anketirancev neopredeljenih, 1,4 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti. Skupno je tako skoraj 35 odstotkov nerazporejenih volivcev, še ugotavljajo na Delu.

Prva trojica na lestvici priljubljenosti ostaja v maju enaka kot v aprilu, to so predsednik republike Borut Pahor, predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za zdravje Tomaž Gantar.

Razkritje domnevnih nepravilnosti pri nakupu zaščitne opreme pa je vplivalo na priljubljenost obeh najbolj izpostavljenih ministrov. Obrambnemu ministru Mateju Toninu je podpora zrasla in se je uvrstil na peto mesto, gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku pa je podpora padla in se je znašel na repu lestvice. Na lestvici sta zdrsnila tudi premier Janez Janša s 4. na 13. mesto in notranji minister Aleš Hojs s 7. na 18. mesto.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za Delo izvedel med 4. in 8. majem na reprezentativnem vzorcu 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija